TABLETT APPI: Palavikku võib hakata alandama siis, kui see tõuseb üle 38–38,5 kraadi.Foto: Shutterstock
Kultuur
7. august 2018, 12:48

Külmetushaigus kimbutab põrgupalavuse kiuste. Mida teha?

Päikesepõletuste kõrval toob suvekuumus endaga kaasa teise sagedase mure ehk nohu-köha ja kurguvalu, mille tekitajaks peetakse sageli konditsioneeri liigset kasutamist. Mida teha, kui nii tööruumides kui ka autos huugab konditsioneer lakkamatult?

Ülemiste Südameapteegi proviisor Mariana Džaniašvili sõnul kaasneb lõõskava päikese käest töötava konditsioneeriga ruumi astudes organismi kiire mahajahtumine ja vastupanuvõime vähenemine.

"Külmetushaiguse all mõistetakse pigem viirushaiguseid, mis avalduvad siis, kui organismi immuunsus langeb ja võtab haigusetekitajaid rohkem vastu. Liikumisega kuuma õhu käest külma võib samuti kaasneda alajahtumist ja organismi nõrgenemist," selgitab proviisor.

Kuigi enamik meist soovib kuumusele kiiret leevendust leida, peaks ruumi temperatuur olema mõistlik, mitte liiga jahe. Samuti peaks vältima olukorda, et konditsioneer või õhujahuti otse inimese peale puhub. Peale kodumaiste kuumade suvede on see olukord tuttav ka lõunamaalembidele, kes öösel hotellituba jahutavad ja hommikuks nohu ning kurguvalu üle kaebavad.

"Selline reaktsioon tuleneb sellest, et inimene ei tunneta öösel alajahtumist," räägib Mariana.

Enneta külmetamist

Esimene soovitus, kuidas suvisel ajal külmetamisest tingitud sümptomeid leevendada, on neid ennetada ja mitte liiga palju konditsioneeri kasutada.

Kui aga ilmnevad esimesed haigusnähud, joo higistamist soodustavat teed. Proviisor soovitab haiguse vastu lisada tee sisse ka ingverit, sidrunit ja mett.

"Kindlasti aitavad külmetamise vastu ka apteekides pakutavad ravimteed. Kodusele mustasõstra- ja vaarikateele on alternatiiviks ravimtaimesegu "Külmetuse tee", mille koostises leidub angervaksa, punet, naistepuna ning vaarikalehti," annab proviisor juhiseid suvisele külmetusele vastu astumiseks.

Külmavärinate ja tilkuva nina korral soovitab ta teha sinepipulbriga jalavanni temperatuuril 37–39 kraadi kuni 15 minutit ja kõrvale juua palju teed.

"Jalavanne saab teha aga sel juhul, kui palavikku veel ei ole. Palavikuga jalavanni teha ei tohiks," manitseb Mariana.

Nagu ikka, võib palavikku hakata alandama siis, kui see tõuseb üle 38–38,5 kraadi ja üldine enesetunne on halb. Selleks võib kasutada paratsetamooli või ibuprofeeni.

Algava nohu korral on väga hea nina loputamine looduslike mereveelahustega. Need aitavad ninast haigustekitajad välja uhada ja niisutavad samal ajal nina limaskesta. Proviisor juhendab, et esmalt tuleks mereveelahus ninna pihustada, mõni hetk oodata ja seejärel lahus uuesti ninast välja nuusata. Kui nina on väga kinni ja tugevalt turses, võib kasutada ka ninapihusteid või suukaudset nohuravimit.

Kurguvalu ja köha vastu aitavad kurgupastillid ja niisutava, rahustava ning antiseptilise toimega pihustatavad aerosoolid. Mõnel on ka põletikuvastane toime.

Köhaga tuleb juua

Kui suvise külmetamisega kaasneb ka köha, tuleb Mariana Džaniašvili sõnul palju juua. Eriti kinnise köha korral.

"Joogiks sobivad hästi ravimtaimedest valmistatud teed. Näiteks Islandi käokõrv, paiseleht, teeleht, nõmm-liivatee, aedliivatee, harilik raudrohi ja teekummel," loetleb ta sobilikke köhaleevendajaid.

Raviks võib kasutada ka rögalahtisteid (abroksool, atsetüültsüsteiin, bromheksiin), mis aitavad vedeldada haiguse ajal bronhides tekkivat röga. Nii on kergem seda välja köhida.

Proviisor lisab, et köha pärssivaid ravimeid tohib tarvitada üksnes siis, kui vaevav ärritusköha ei lase magada, kuid seda lühiajaliselt.

"Kuna köha on organismi kaitsemehhanism, mis puhastab hingamisteid, ei tohi röga eritumisel köha pärssijaid kasutada," manitseb ta.

Igaks juhuks on paslik ka meelde tuletada, et külmetuse kõrval jahivad meid suviti kõikvõimalikud viirushaigused, millega kaasnevad külmetuslaadsed sümptomid. Mitmed uuringud on leidnud, et suvel võtab külmetushaigustest lahtisaamine kauem aega.

Suvine sage häda: põiepõletik

Suvel kimbutab eriti naisi külmetusviiruste kõrval ka põiepõletik. Seda võib kaasa tuua liiga kitsa pesu kandmine, külmal kivil istumine, paljajalu käimine, jahedas vees ujumine, kuid ka sage seksuaalelu.

Põiepõletik annab endast märku sageli kibeda valuga alakõhus ja pakitsusega põies, mis sunnib sagedamini WC vahet lippama. Kui nii juhtub, tuleb Põlvamaa perearsti Jane Oti sõnul esimesel võimalusel arsti juurde minna, sest enamasti saab põiepõletikust jagu vaid antibiootikumidega. Kui haigus tabab nädalavahetusel, leiab leevendust apteegi käsimüügiravimitest ja ohtrast joomisest. Ravima aga peab, sest halvasti ravitud või poolelijäänud raviga põiepõletik kipub korduma.

Tasub teada, et põiepõletikel on kombeks korduda ehk need, kes on korra sama tõvega kimpus olnud, peaksid külmetumisest erilise hoolega hoiduma. Ka immuunsüsteemi nõrgestav üleväsimus võib põhjustada põletiku uut ägenemist.

Kui põieprobleemid kimbutavad, hoidu kohvist, alkoholist ja vürtsikatest toitudest.