KOGEMUS LOEB: Üritustel ja muudes avalikes kohtades käimine õpetab last erinevate olukordadega kohanema.Foto: Pexels 
Uudised
6. august 2018, 12:28

Kuidas lastega stressivabalt suveüritustel käia? (1)

Vabaõhuürituste aeg on haripunktis. Arusaadav, et festivalidest, kontsertidest, teatrietendustest ja õuekohvikutest tahavad osa saada nii suured kui ka väikesed külastajad.

Kuidas avalikel üritustel kogu perega aega veeta nii, et igav ega ebamugav poleks kellelgi? Psühholoog Eva-Maria Kangro annab nõu.

Pea meeles: keelamine ei mõju

Kõigile on tuttavad olukorrad, kui lapsevanema ainus suhtlus lapsega kogu väljas olemise ajal koosneb keeldudest "ei tohi" ja "ära tee". Keelamine toob sageli kaasa aga hoopis vastupidise efekti.

Laps vajab paika pandud reegleid. Kindlasti tuleb neid talle selgitada rahulikult ja mänguliselt, et pere noorim tunneks ennast kaasatuna ning reeglite järgimine ei oleks talle arusaamatu kohustus, vaid mänguline väljakutse, mille täitmise eest saab kiita.

Kaasa laps vestlusesse

Lapsed ei jaksa väga pikalt täiskasvanute omavahelist juttu vaikselt pealt kuulata ja hakkavad peagi ühel või teisel viisil tähelepanu nõutama. Selle ennetamiseks tuleks last vahepeal ka omavahelisse vestlusesse kaasata. Küsi aeg-ajalt ka lapselt midagi ja vasta tema küsimustele.

Kohvikus või poes käies on lapsel eriti tore, kui ka teenindajad või müüjad temaga suhtlevad ning mudilane ennast olulise ja kaasatuna tunneb.

EELTÖÖ: Enne kohvikusse või üritusele minekut võiks lapsega kodus olukorra lõbusalt läbi mängida. Foto: Pexels 

Mängige olukorrad kodus läbi

Enne kohvikusse või üritusele minekut võiks lapsega kodus olukorra lõbusalt läbi mängida. Näiteks kehastub üks vanem teenindajaks ja teine koos lapsega külaliseks ning mängitakse läbi nii tellimuse tegemine, kohvikus käitumine, toidu ootamine kui ka muud tekkida võivad olukorrad. Pärast sellist läbimängu laps juba teab, milline olukord teda kohvikus ees ootab, ja see seostub talle mänguga, mille võitmiseks tuleb järgida juba tuttavaid mängureegleid.

Planeeri lapsele asendustegevusi

Põnnidelt ei saa eeldada, et nad kaua ühe koha peal püsiksid. Seetõttu tasub lapsevanemal juba kodus välja mõelda, millised atraktsioonid või tegevused last sihtkohas ees ootavad, ja leida tagavaraks ka muid asendust pakkuvaid asju – võta kaasa lelusid, mõtle välja mänge või ülesandeid, mida lapsele pakkuda, kui muud tegevused ammenduvad. See hoiab lapse tegevuses ja ta ei jõuagi igavust tundma ega tähelepanu nõudma hakata.

Vali aega ja üritusi

Väsinud või näljase lapsega ei tasu välja minna. Kui laps on väsinud ja jonnib, ei saa temalt eeldada reeglite järgimist, vaid talle tuleb leida võimalus rahulikult puhata. Kui kohvikus või restoranis võtab toidu tellimine ja ootamine kauem aega, tasuks lapsele enne juba midagi süüa anda, et näljatunne teda kärsituks ei muudaks. Väikese lapsega ei ole mõtet minna ka kohta või üritusele, mis eeldab pikka aega vaikselt olemist. Tuleb lähtuda lapsest ja sellest, kas talle on üritusel ka alternatiivseid tegevusi pakkuda.

OLE LOOV: Lapsevanem võiks juba kodus mõelda, kuidas vajadusel põnni tüdimust leevendada. Omal käel fotode tegemine hoiab kindlasti lapse pikalt tegevuses. Foto: Pexels 

Ära planeeri puhkust üle

Kuigi võib tunduda, et lapsed tahaksid päeva jooksul teha võimalikult palju toredaid asju ja vaimustuda mitmetest tegevustest, ei tasu nende päeva sisustada rohkem kui paari erilisema sündmusega. Kui kuhjata ühte päeva liiga palju toredaid tegevusi, tekib lastel suurest adrenaliinihulgast üleerutus ja neil ei jää igast tegevusest mälestusi. Päevas üks kuni kolm põnevat tegevust jäävad neile palju erksamalt ja pikemaks ajaks meelde.

Käi lapsega rohkem väljas

Üritustel ja muudes avalikes kohtades käimine õpetab last erinevate olukordadega kohanema ning perega koos aja veetmine liidab vanemaid ja lapsi. Seetõttu võiks võimalusel teha lühiajalisi kohviku- või üritusekülastusi koos lastega pigem tihemini kui näiteks kord aastas piduliku ettevõtmisena. Lapsed õpivad kogemusest ehk mida rohkem kogemusi nad saavad, seda paremini nad järgmine kord selles olukorras käituda oskavad.

Õpi teistelt vanematelt

Kui märkad väljas käies positiivset näidet sellest, kuidas kellegi laps väga kenasti käitub, siis pane tähele, kuidas teine täiskasvanu lapsega käitub ja suhtleb. Tihti oleneb see palju hääletoonist, positiivsest omavahelisest suhtlemisest ja arutlusest lapsega. Sellistest tähelepanekutest tasub endalegi aeg-ajalt midagi kõrva taha panna.

KOGEMUS LOEB: Üritustel ja muudes avalikes kohtades käimine õpetab last erinevate olukordadega kohanema. Foto: Pexels