Viljandi folk 2018, laval The East Pointers Kanadast.Foto: Aldo Luud
Üritused
30. juuli 2018, 12:12

Viljandi pärimusmuusika festivali külastas 26 000 inimest (4)

Eile lõppes Viljandis järjekordne pärimusmuusika festival, mille seekordne teema “Sajaga!” võtabki kokku kogu festivali. Tegijate hinnangul kujunes seekordne festival edukaks ning tõestas paljude muusikute sõnu, et tõepoolest on just Viljandis maailma parim publik.

Nelja päeva jooksul anti 7 pealaval kokku 76 kontserti, kokku külastas festivali ka sel aastal hinnanguliselt 26 000 inimest. Kõige populaarsem oli ansambli Trad.Attack! kontsert laupäeval A. Le Coq Kirsimäe laval. Väga menukaks osutus ka festivali viimane kontsert Lõõtsavägilased ja Metsatöll ning ansambli Curly Strings esinemine reedel, mõlemad toimusid A. Le Coq Kirsimäe laval. Välisesinejatest meelitas enim publikut Kalascima Itaaliast, Sound Of Dragon Hiinast ja The East Pointers Prints Edwardi saarelt.

Festivali piletimüügipealik Anu Rannu vaatab tänavusele festivalile rõõmustades ning tõdeb, et kuigi ala pääsmete müük langes, tõusis festivali-, noorte- ja päevapasside müük. “Sel aastal tõstsime eelmüügis nii passide kui noortepasside kogust ja kui saaks võiks seda numbrit veelgi tõsta,”

Sel aastal tõusis ala pääsme hind märgatavalt ning festivali korraldusmeeskonna sõnul on selline otsus tingitud soovist suunata inimesi enam muusikat nautima. “Soovime, et inimesed tuleks meie festivalile just muusika pärast ja nii viisime ala pääsme hinna kontserdipiletile lähemale” kommenteeris festivali programmipealik Tarmo Noormaa.

Festivali põhiprogrammile lisaks oli ka sel aastal kavas mahukas lisaprogramm. Kokku toimus 37 õpituba, 1 avalik Ööülikooli salvestus, 2 jalutuskäiku Ott Sandrakuga, 1 täiskuu matk, kus kokku osales ligi 2000 inimest ning mõnigi jäi ruumi puuduse tõttu ukse taha. Lisaks toimus 44 kontserti Rohelisel laval ja muidugi lugematu hulk spontaanseid tänavakontserte ja jämme. Tänavu toimus esmakordselt ka põnev autogrammitund, kus oli võimalik kohtuda armastatud muusikutega, jutustada, autogramme küsida ning hea õnne korral ka minikontserte nautida. Kokku toimus 19 autogrammitundi.

Festival kujunes nii Punase Risti kui turvameeskonna töötajatele rahulikuks. Meditsiinipunktis tuli abistada nii plaastrite kui valuvaigistitega, aga kõige enam tuli aidata inimesi, kellel oli erinevad ülekuumenemisest tulenevaid muresid. Ilmateenistuse andmetel oli nelja festivalipäeva keskmine temperatuur +23.2 kraadi, kõige kuumem oli pühapäev, mil mõõdeti +31,8 kraadi. Ka turvatöötajate päevad kulgesid pigem rahulikult. Üks tähelepanuväärsem intsident toimus reede ööl vastu laupäeva, kus festivalialalt alguse saanud tagaajamine lõppes Viljandi järves, ka see ei toonud suur kahju.

Tuhanded vaatajad kasutasid võimalust jälgida festivali videopildi vahendusel. Sel aastal oli festivali võimalik jälgida Telia TV vahendusel folgi erikanalil. Üle kanti kontserte Telia Kaevumäe lavalt ning A. Le Coq Kirsimäe lavalt, lisaks toodeti festivali jooksul ligi 30 tundi omaprogrammi. ERR-i ja Postimehe veebi vahendusel oli võimalik jälgida kontserte TÜ VKA Noortelavalt. Lisaks toimusid ülekanded ERR-i raadiotes.

XXVII Viljandi pärimusmuusika festival toimub 25. - 28. juulil 2019.