Ave Nahkur Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
19. juuli 2018, 12:27

Kuidas kaitsed end puukide eest? Kunstnik Ave Nahkur räägib puukidega!

Sel nädalal räägib Naisteleht puukentsefaliidist. Terviseameti teatel kasvab vaktsineerimine iga aastaga, kuid paraku registreeritakse igal aastal ka mitukümmend haigusjuhtu. Sel aastal on terviseameti andmetel haigestunud 19 inimest.

Kunstnik Ave Nahkur: "Mina olen täielik esomutt (esoteerik – toim). Mina lihtsalt räägin puukidega, et nad mind ei hammustaks. Elan maal ja siit võib puugi saada igalt poolt. Otsustasin, et ei viitsi selle pärast kogu aeg pabistada. Nii et ma blokeerin nad telepaatilisel teel. Teen mõttes puugile punase risti peale nagu keelumärgi – ja siiamaani on see aidanud. Pole sel suvel ühegi puugiga kokku puutunud. Kunagi käisime puukentsefaliidi vastu vaktsineerimas ka, aga see oli jube ammu, palju aastaid tagasi. Me vist lasime üldse teha ainult kaks süsti, kolmas läks meelest ära. Aga sel ajal polnud ma veel nii esoteerik ka."

Vasta samale küsimusele meie Facebooki-lehel. Võid võita Lirene jalaseerumi, mis niisutab nahka ja eemaldab paksendid. Võitja nime ja valiku vastuseid avaldame järgmises numbris. 

Faktid

Eelmisel aastal registreeriti Eestis 87 puukentsefaliidi juhtu. 

Puukide arvukust näitab siilitund. Parasitoloogias kasutatav mõõtühik näitab ära puukide arvu, mille on ühe tunni jooksul oma kasukasse korjanud katselapile lahti lastud siil. 

USAs elutseva Texase puugi hammustus võib tekitada edaspidi allergilise reaktsiooni punase liha suhtes. Euroopas seda puugiliiki ei leidu. 

Allikad: Terviseamet, Wikipedia, Delfi Forte