Foto: Helen Perk, Vida Press
Testid
23. juuli 2018, 10:48

Hammaste niiditamine hoiab ära hambaaugud

Hammaste hooldust tasub tõsiselt võtta, sest kes neid auke ikka lappida tahab või hambaarstile minekut ülemäära naudib. Sobiva hambaniidi leidmine on pool võitu.
GUMi paisuv hambaniit Foto: Helen Perk, Vida Press

GUMi paisuv hambaniit

Hind Südameapteegis 6.50 (30 m)

9

LEMMIK

+ Esmalt nagu tavaline kribu niit, süljega kokkupuutel paisub kenasti. Kui niiditamisega mitte kiirustada ja lasta niidil hambavahede laiusesse paisuda, saab kõik sodi kenasti ja kiiresti kätte. Hammastele meeldivalt pehme, ei kraabi. Armas pisike topsik, mahub mugavalt ka väiksemasse käekotti.

- No ikka krõbe hind. Vähe niiti ka, vähema raha eest saab kindlasti rohkem ja mitte kehvema valiku.

Jordani paisuv hambaniit Expand Fresh Foto: Helen Perk, Vida Press

Jordani paisuv hambaniit Expand Fresh

Hind Prismas 2.79 (25 m)

9

+ Mündimaitse lööb ninna juba enne, kui hambaniidipakend avatud saab. Pärast niiditamist jääb värske hambapesu tunne. Pakendilt saab lugeda, et niiti on immutatud hambapastaga, mida võib maitsest tunda. Super hästi puhastab, saab ka kõige pisemad toidujäägid paari tõmbega kätte.

+/- Üsna jäme ja vatine niit, ei pruugi igale hambale sobida.

- Sageli jääb niit kuhugi hamba teravama nurga taha kinni ja kipub hargnema. Veidi tüütu! Kõige vähem meetreid pakis ja üsna kallis.

Oral B hambaniit Essential Foto: Helen Perk, Vida Press

Oral B hambaniit Essential

Hind Maximas 2.65 (50 m)

8

+ Päris tugevalt vahatatud, mis teeb niiditamise alguses keerulisemaks, sest see ei püsi kuulekalt sõrmede vahel. Paari korra katsetamisega saab asi selgeks. Niit liigub hambavahedes sujuvalt, ei takerdu, mahub, kuhu vaja. Mõnus värske piparmündine õhetus jääb suhu.

- Karpi ei saa lahti, ikka tükk maadlemist teisega. Hakkab sujuvalt käima alles pärast mitut päeva kasutamist. Ehk lihtsalt praak mudel? Laiemate hambavahede puhastamisega peab rohkem vaeva nägema.

Johnson & Johnsoni hambaniit Foto: Helen Perk, Vida Press

Johnson & Johnsoni hambaniit

Hind Prismas 1.85 (50 m)

7

+ Erinevalt teistest katsetatutest on niit lindikujuline, mitte ümar. Seetõttu pääseb mõnes kohas veel paremini hambavahedele ligi. Testitutest kõige peenem, libiseb hästi ja kergelt.

+/- Sobitub pigem kitsaste hambavahedega, laiematega peab usinamalt tööd tegema.

- Üsna jäik niit, paar korda tundub igeme vastas veidi valus. Võiks ikka natuke lõhnastatud olla.

Sensodyne’i paisuv hambaniit Foto: Helen Perk, Vida Press

Sensodyne’i paisuv hambaniit

Hind Selveris 3.39 (30 m)

7

+ Pakendil on tore pildiline õpetus, neli sammu korrektse niiditamiseni. Algajale abiks ikka. Väga meeldiv piparmündilõhn ja maitse suus pärast hammaste puhastamist. Täitsa eeskujulik töö!

+/- Niit paisub küll, aga vajab aega, et hambavahes oma vajalik kuju võtta.

- Üsna kehva libisemisega.

Dentol Foto: Helen Perk, Vida Press

Dentoli hambaniit

Hind Koduekstras 1.99 (2 × 50 m)

6

+ Ohoh, lausa kaks niidikarpi pakendis – väga soodne ost! Jätkub ilmatuma pikaks ajaks. Läbipaistev karp on hea lahendus, mugav silma peal hoida, kui niit otsa hakkab lõppema. Meeldivalt tagasihoidlik piparmündimaitse. Saleda joonega, mahub kõiki vahesid puhtaks niiditama.

- Liigub üsna kehvasti, takerdub kergelt. Ei puhasta esimese hooga põhjalikult, vajab korduvat niiditamist.

Lea Freshi hambaniit Foto: Helen Perk, Vida Press

Lea Freshi hambaniit

Hind Rosalindi kauplustes 1.90 (50 m)

6

+ Hind saab kohe kiita, nagu ka karbi disain, eriti selle külgedel olevad meeldivalt kummised kohad, et karp niiti mõõtes käest ei libiseks. Teistel sellist head lahendust pole! Saleda joonega niit mahub oma tööd tegema igasse vahesse.

- Väga peenike, lisaks kehvasti või siis üldse mitte vahatatud niit. Tundub juba katsudes kare, puhastamisel takerdub.

Kuidas testisime?

Hambaniidi kasutamine võib alguses üsna keerukas olla. Hea, et enamikul pakenditel on õpetussõnad. Meeldis kergelt liikuv, meeldivalt, kuid õrnalt lõhnastatud niit, mis pääses ka kitsaimat hambavahet puhastama. Kurjustasime, kui niit kippus takerduma, oli liiga libe või koormas rahakotti.

PANE TÄHELE!

Niiditamine on väga tõhus viis hoida ära hambaauke. See eemaldab hambakatu ja saab kätte toidujäägid ka kõige kitsamast hambavahest. Mida võiksid niiditamisest teada?

* Hambaid vaid harjates kahjuks päris lõpuni puhtaks ei saa. Isegi kui hari hamba pealispinna puhtaks küürib, siis hambavahedesse see sageli ei pääse. Selleks ongi oluline lisada igapäevasesse suuhügieeni hambaniit.

* Hambaniite on erinevaid, mõni on libedam, teine karedam, kribum ja mahulisem. Kõige sobivama niidi leiad katsetades. Niit peaks olema piisavalt lai, et hambavahed ilusti puhtaks saada. Niiti ei tohi hammaste vahele suruda jõuga.

* Oluline on hambaniidiga puhastada peale vahede ka hambakaelu, et eemaldada hambakatt igemest hamba otsani.

* Niiditama peaks vähemalt korra päevas, parim aeg selleks on just õhtuti enne hammaste pesemist.

* Niiditamiseks võta 40–45 cm niiti. Keera see ümber mõlema käe keskmise sõrme. Hoides niiti kindlalt pöidla ja nimetissõrme vahel mõlemas käes, hõõru sellega õrnalt hammaste küljed ja vahed.