Kodused mahladFoto: Fotod: Daisy Lappard, tootjad
Kultuur
15. juuli 2018, 17:41

On mahlade tegemise aeg

See, mida loodus praegu pakub, aitab saja tõve vastu. Ehk ükski mari ega puuvili ei tohiks raisku minna, vaid väärib hoolikalt mahlaks villimist. Abivahendeid leiab nii väiksema koguse kui ka suurema sahvri täitmiseks.

Õunamahla tegemine on alati peredes oluline ettevõtmine, kus kõik rõõmsalt kaasa löövad. Ent lisaks õuntele passivad mahlaks ka muud puu- või köögiviljad ja marjad. Kosutavat ja vitamiinirikast mahla on kodus lihtne valmistada ning mooduseid leiab mitmeid – kas siis toorainetest pressimise, keetmise või aurutamise teel. Õiget abivahendit aitab valida Cider Mill OÜ juhataja Toomas Karuks.

Auruti Foto: Fotod: Daisy Lappard, tootjad

*KUUMTÖÖTLEMINE

Klassikaline mahlaauruti

Mahlaauruti (8 liitrit)

Hind Koduekstras 49.99

Tüüpilise mahlaauruti puhul pannakse alumisse potti vesi, selle kohale mahlakogumise osa ja ülemisse potti jääb marjamahuti. Marjad pannakse aurutisse tervelt, puuviljad tükeldatakse. Tavaliselt mahub aurutisse 3–5 kg marju, millest saab tunni ajaga nii kaks-kolm liitrit mahla. Aurutist välja jooksva mahlajoa saab mugavalt otse pudelisse suunata. Suurema mahlakoguse valmistamiseks võiks osta mahlaaurutipoti, millega mahub valmistama korraga kuni kümme liitrit mahla.

Plussid

+Kõige populaarsem potitüüpi mahlaauruti.

+Hinnalt soodne.

+Hea ja tugeva põhjaga alumist potti saab eraldi keedukastrulina kasutada.

Miinused

-Kõige energiakulukam mahla valmistamise viis.

-Aurutamisel peab hoolikalt jälgima, et alumises potis vesi otsa ei saaks.

Mahlaauruti vasturõhuga

Mahlaauruti Westfalia vasturõhuga (15 liitrit)

Hind veebipoes www.cidermill.eu 159.00

Uudne roostevaba mahlaauruti tekitab aurutipotti ülerõhu. Selle tulemusel surutakse marjadest mahl alumisse kogumisvanni ja sealt otse läbi potikaane välja.

Plussid:

+Puudub pidev vajadus kontrollida vee olemasolu, sest vesi lihtsalt ei aurustu.

+Aurutamine on energiasäästlikum ja kiirem tänu vasturõhule.

+Töötab kõikidel pliitidel.

+Suur pott ja marjade korjekorv. Vastupidav terasest põhi.

+Multifunktsionaalne ehk aurutit saab kasutada suure potina, kus pastöriseerida mahla, kuumutada purke, konserveerida.

Miinused:

-Suurem investeering.

*KÜLMTÖÖTLEMINE

Purustamine ja pressimine

Purustaja Foto: Fotod: Daisy Lappard, tootjad

Puuviljapurustaja (7 liitrit)

Hind Bauhofis 195.00

Mahlapress Foto: Fotod: Daisy Lappard, tootjad

Mahlapress Fratelli Baesso V20 Inox

Hind veebipoes www.mahlapress.ee 239.00

Marjade purustamine on vajalik, et enne pressimist marjade koor purustada ja muljuda. Selle tulemusel eraldub pressimistööl mahla oluliselt rohkem. Väikesed elektriga mahlapressid teevad purustamise ja pressimistöö ühes seadmes ning neid leiab igale maitsele. Nii mehaanilisi kui ka elektrilisi, mis on kindlasti mugavuse tõttu suurema populaarsuse saavutanud. Pressid purustavad puuviljad ja marjad hetkega ning seejärel tsentrifuugivad kohe välja toormahla, mis on tänu toitainetele ja vitamiinidele väga tervislik. Kui plaanis on suuremahulisemad tööd, võiks mõelda eraldi purustaja ja pressi soetamisele. Suurema purustaja ja pressi ostu tuleks kindlasti konsulteerida spetsialistiga, sest kõik seadmed ei ole sobilikud näiteks marjade töötlemiseks. Kõige turvalisem on soetada komplekt, millega saab hiljem ka õunamahla teha.

Plussid:

+ Pressimine on üks lihtsam moodus mahla valmistamiseks.

+Mahla külmpress on võrreldes aurutamisega oluliselt kiirem ja võtab vähem energiat.

+Tulemuseks on tervislik ja vitamiinirikas mahl.

Miinused:

-Üsna kopsakas hind.

-Pikemaks säilitamiseks vajab mahl lisaks kuumutamist ja õhukindlatesse pudelitesse sulgemist või sügavkülmutamist.

Püreestamine

Püreepress Foto: Fotod: Daisy Lappard, tootjad

Püreepress käsivändaga

Hind veebipoes www.cidermill.eu 65.00

Püreepressid töötavad nagu hakklihamasinad. Saadus pressitakse pöördkruvi abil vastu koonussõela ja läbi sõela tuleb juba puhas marjamass koos mahlaga. Võimalus soetada manuaalne käsivändaga mudel või mahukamaks tööks mõeldud mootoriga mudel. Suurematel mootoriga mudelitel saab valida erineva tihedusega koonussõelasid, mis eemaldavad massist näiteks lausa vaarika-maasikaseemned.

Plussid:

+Enne töötlemist ei ole vaja marju vartest puhastada ehk tööprotsess on kiirem.

+Püreed võib sügavkülmutada või ka kuumutada.

+Püree sobib väga mitmeks otstarbeks: moosi tegemiseks, magustoitude valmistamiseks, lihatoitude kõrvale.

Miinused:

-Puhast mahla kätte ei saa.

-Säilitamiseks tuleb püree külmutada või kuumtöödelda.

VALIKUT JAGUB!

Kuigi õunad, rabarber ja sõstrad on hinnatud mahlapõhjad, leidub hulgaliselt teisi tooraineid, millest saab eriti maitsva ning vitamiinirikka tervisenektari. 

Särtsakas pihlakamahl 

1 kg pihlakamarju

0,5 kg pohli

1 l vett

600 kg suhkrut

Kauni punase värvusega mahl sobib imehästi jookide ja magustoitude valmistamiseks. Külmpressi esmalt marjadest mahl. Seejärel aseta mahl keedunõusse, lisa vesi ja lase 20 minutit vaikselt podiseda. Kui pressi juhtumisi ei ole, keeda marjad veega läbi ning nõruta seejärel läbi sõela või marli. Kui mahl on valmis, lisa suhkur ning kuumuta mahla veel veidi. Hoiusta jahedas ja hoolikalt suletud pudelites.

Vitamiinirikas ebaküdooniamahl 

1 kg ebaküdooniaid

300 g suhkrut

C-vitamiini pomm ebaküdoonia ehk Põhjamaa sidrun on järjest populaarsem mahlamaterjal. Pane aurutisse puhastatud ja tükeldatud ebaküdooniad ning kata suhkruga. Lase aurutil tunnikene tööd teha. Sule mahl säilitamiseks eelkuumutatud purkidesse või pudelitesse ja sulge õhukindlalt. Teise võimalusena pressi mahlapressiga ebaküdooniatest värske tervislik toormahl, sügavkülmuta jääkuubikute vormides või kotikestes. Külmemal perioodil mõjub kuubik igas päevas hea tervistava vitamiinijoogina. 

Suvine mustikamahl

500 g mustikaid

200 g suhkrut

3 sl sidrunimahla 

Kas teadsid, et mustikas on suurepärane antioksüdantide allikas? Hea nägemisele ja mälule? Kellel kodus mahlapress, pääseb lihtsamini. Pressi mustikatest toormahl. Pane mahl koos suhkruga potti, lisa sidrunimahl ja veidi tulist vett. Kuumuta keemiseni. Jäta umbes 15 minutiks podisema. Pane mahl kuumalt pudelitesse ja sulge hoolikalt.

Värskelt pressitud peedi-vaarikamahl

 1 peet

1/2 sidrunit

3 poolküpset pirni

1 klaas vaarikaid 

Peet tekitab intensiivse maitse tõttu väga kahetisi arvamusi. Siin on üks toormahlaretsept, mis peaks küll maitseelamust pakkuma. Tükelda peet, sidrun ja pirnid ning aseta koos vaarikatega mahlapressi. Imeilusa tumeda värvusega mahla naudi kohe mõnusa suvejoogina või sügavkülmuta hoiustamiseks.