Foto: Phovoir / Scanpix
Suhted
29. juuni 2018, 18:46

VIHASTA, KUI VAJA: see aitab partneril halbadest harjumustest loobuda (1)

Vahel pole leplikkusest tolku: kui kallimal on häiriv harjumus ja sa soovid, et ta seda muudaks, viib kõige tõenäolisemalt sihile pahane ja otsekohene märkus.

Uurimustest on selgunud, et kui suhtes on tüliõunaks näiteks ühe osapoole suitsetamine, siis aitab oma viha väljanäitamine partnerit muutuseks motiveerida.

Ameerika teadlased korraldasid katse, kus elukaaslased heitsid laboris teineteisele nina pihta omadusi, mida kaaslane võiks enda juures muuta. Vahetult pärast vestlust pidasid osalejad edukamaks jutuajamisi, kus muutuse soovija oli mõistev ja osavõtlik, kuid ajapikku selgus, et see strateegia kukkus läbi: partner ei muutnud tegelikult oma käitumist.

Need, kes näitasid oma pahameelt avalalt välja ja tegid selgeks, et kui midagi ei muutu, siis on sellel tagajärjed, ei pidanud vestlust esialgu eriti õnnestunuks. Kuid aeg näitas, et nende teinepool asus end tõepoolest muutma, vahendab Psychology Today.

Kokkuvõttes jäid nõudlikult oma soove väljendanud katsealused tulemusega rohkem rahule. Mida tõsisem oli mure, seda enam see seaduspära kehtis. Muidugi ei tohi segi ajada viha ja õelust – viimast ei õigusta miski.