Foto: Daisy Lappard
Ilu ja mood
3. juuli 2018, 16:41

Prillid särama kui prillikivi!

Silmapiir saab palju selgem, kui prill ninal hoolikalt hoitud ja armastusega puhastatud.

Norman-Optika optometristid Monika Turba ning Kersti Tuuliku juba teavad, et prillide eluiga ja välimus sõltuvad paljuski meie endi harjumustest, samuti keskkonnast.

"On suur vahe, kas töötad kontoris arvuti taga või hoopis puidutöökojas. Siiski saab mõlemal juhul prillide eluiga pikendada," sõnab Monika Turba.

Optometristid panid kokku väärt soovitused, et nii nägemis-, päikese-, spordi- kui ka kaitseprillid kestaksid kaua ja nende välimus püsiks pikalt veatu.

Hoia prille hoolikalt

*Võta prillid alati eest ära ja pane ette kahe käega. Nii saad vältida prilliraamide liigset survet ühele poolele.

*Aseta prillid alati kõvale pinnale klaasid ülespool, et prilliklaasid ei kriimustuks.

*Kui sa prille ei kasuta, hoia neid spetsiaalses prillitoosis. Võimalusel eelista kõva prillitoosi, mis peab vastu ka kergemale survele.

*Veendu, et prillitoos vastab raami suurusele ehk see ei ole liiga pisike, mis omakorda raame kahjustab. Või vastupidi liiga suur, kus prillid vabalt karbis loksuvad. Sobiva prillitoosi aitavad valida optikakaupluste töötajad.

*Prillitoos vajab samuti korrapärast puhastamist ja vaheta see mingi aja tagant uue vastu välja.

Puhasta õigesti

*Enne prillide pesemist tee käed korralikult puhtaks. Kasuta kätepesuks mõeldud tugevate toimeainete vaba seepi. Kuivata käed käterätikuga, mis ei jäta kätele ebemeid. Kätepesu on oluline, et prille puhastama asudes ei satuks klaasidele mustust, kreeme, higi, abrasiivosakesi.

*Puhasta prille jooksva käesooja vee all. Nii uhud klaasidelt tolmu ja mustuse ning puhastuslapi vahele jäädes ei kriimusta mustuseosakesed klaase. Puhasta õrnalt mõlemad prilliklaasid ja hoolitse ka ülejäänud raami eest. Pööra tähelepanu nurgakestele ja kurvikestele, sest sinna koguneb hõlpsasti ebavajalikku kraami.

*Lisaks puhtale veele sobib prillide pesuks õrnatoimeline nõudepesuvahend. Enamik vahendeid on kontsentreeritud, seega ära kasuta seda liiga palju.

*Loputa hoolikalt. Vastasel juhul jääb puhastades prilliklaasidele määrdunud kiht. Raputa õrnalt prilliraame, et enamik vett prillidelt ise ära valguks. Kontrolli, kas klaasid said puhtaks.

*Ära kasuta prilliklaaside puhastamiseks paberkäterätikuid. Tselluloosikiud võivad plastist prilliläätsesid kriimustada. Äärmisel juhul tupsuta prillid pärast pesu õrnalt kuivaks väga pehme majapidamispaberiga.

*Kui hooldad okulaare kuivalt, kasuta puhastamiseks ainult spetsiaalset puhastuslappi. Esimese asjana näppu haaratud kleidisaba pole kindlasti selleks tööks õige. Nii suvaline kangas kui ka kare salvrätik kahjustavad pikapeale prillide pinnakatet.

*Kõige ohutumad vahendid prillide puhastamiseks leiad optikakauplustes müüdavate hooldusvahendite ja puhastuslappide seast.

*Pea meeles! Ka prillipuhastuslappi tuleb sageli pesta, et lapile jäänud mustus ei kahjustaks puhastamisel prilliklaase. Lappi võid pesta käsitsi, kasuta selleks tööks samuti õrna nõudepesuvahendit.

Prill elab nii kauem

*Okulaarid ei armasta üldse kuumust, sest see kahjustab nende pinnakatteid. Ahi, kamin, pliit, keev vesi on prillide vaenlased, samuti ei tohiks prille saunas kanda. Lisaks jälgi, et armsad silmaklaasid ei jääks otsese päikesevalguse kätte, näiteks autoarmatuurlauale või tuppa aknalauale.

*Igasugused aerosoolid, näiteks juukselakid või sääsetõrjevahendid kipuvad pihustumisel klaasile kinnituma. Seetõttu võta prillid enne selliseid toiminguid eest ära. Kui aerosool peaks siiski prilliklaaside pinnale sattuma, loputa see kohe veega maha.

*Kontrolli ise aeg-ajalt prilliraamide kinnitusi ja kruvisid. Lahtiste kruvide vältimiseks võid soetada endale koju minikruvikeeraja, millega ise töö lihtsalt ära teha.

*Mõne varuosa, näiteks ninapadja või kruvi kadumisel mine julgesti optikakauplusesse, kus see probleem üldjuhul kiiresti lahendatakse.

*Ära hakka okulaare ise painutama, pöördu selleks ikka optometristi jutule.

*Küsi prillipoe spetsialistilt julgelt abi ka siis, kui prillid vajuvad liiga ära, pigistavad kuskilt või raami istuvus kasutusaja jooksul muutub. Neid hädasid saab hõlpsasti vastavalt prillikandja soovile muuta.