Foto: Pixabay
Ilu ja mood
27. juuni 2018, 12:50

Kas naistele ikka meeldib HABE? (10)

Kas oleme ehk jõudnud habemevärgi kõrgeimasse tippu? Hakkame äkki sellest näol karvastiku kandmise trendist üle saama? Absoluutselt mitte, märgib Fashionbeans. Kui me millestki üle oleme saanud, siis küsimustest habemetrendi võimaliku lõppemise kohta – see küsimus läks juba aastaid tagasi moest. Habemed on tihedamad ja säravamad kui kunagi varem, näokarvatrend keeldub end trimmida laskmast.

Palju tänaseid mehi tegelevad oma mehelikkuse tunnetuse kindlustamise ja ülekonstrueerimisega ning neile on habe teatava meheliku uhkuse märk. Paljudele muidugi ka moeaksessuaar. Kuni on mehi, on ka habemeid. Aga suur küsimus on ikka õhus: kas naistele üldse habemed meeldivad?

Sellele küsimusele ei saa vastata eitavalt ega jaatavalt, sest habe pole kunagi vaid lihtsalt habe. Teadlaste sõnutsi on see alfaisase domineerimise sümbol, sotsiaalse staatuse näitaja ja see on mõeldud saatma (loodetavalt) seksikaid signaale võimalikele partneritele.

2008. aastal korraldati uuring, mille käigus 60 naist hindasid viit erinevat habeme või habemetuse stiili: puhtaksraseeritud näost kuni täishabemeni. Leiti, et naised pidasid kõige veetlevamaks kerge habemetüükaga mehi – seda nii lühisuhte kui pikaajalise partnerluse seisukohast. Täishabemete kohta leiti, et need näitavad sotsiaalset küpsust, sobivust lapsevanemaametiks ja ühtlasi ka maskuliinsust või agressiivsust.

2016. aastal Queenslandi ülikoolis Barnaby Dixsoni juhtimisel korraldatud uuring tõi üsna sarnaseid tulemusi. Seal näidati erinevate näokarvadega meeste pilte 8000 naisele. Sealjuures oli osade piltidega ka manipuleeritud – neil oli nägude teisi omadusi muudetud mehelikumaks või naiselikumaks.

Taas kord peeti kõige atraktiivsemaks habemetüükaga mehi. Nemad said kõrgemaid punkte just võimalike lühemate romansside partneritena. Täishabemega mehi peeti kõige külgetõmbavamaks pikaajalise suhte seisukohalt. Leiti, et habe näitab vanust, staatust ja domineerivust.

Ka üks Dixsoni varasem uuring jõudis samadele tulemustele: tüügas on veetlevaim, täishabe näitab, et mees on terve ja isakssaamiseks küps. Mida rohkem habet, seda kõrgemaks mehelikkust hinnati – eriti just nende naiste poolt, kes parajasti olid oma menstruaaltsükli viljakas faasis.