Foto: Aldo Luud
Inimesed
26. juuni 2018, 12:45

NUTIKA AEDNIKU KASTMISNÕKSUD: vaata, kuidas suveseikluste ajal taimed kastetud saaks!

Kuidas hoida amplites ilutsevaid lilli ja kasvuhoonetes hoogu koguvaid tomateid elul, kui kihk mõneks päevaks rändama minna on suur, kuid häid naabreid taimi kastma pole kuskilt võtta?

Kui toalilledega on asi lihtne – need elavad üksipäini paar nädalat üle ka lihtsalt vanni pistetuna –, siis aiapidajatel on lugu mõnevõrra keerulisem.

Tegelikult võiks puhkusele minekut hakata ette valmistama kohe pärast taimede istutamist. See tähendab, et neid tuleb kasta pigem harvem, kuid siis korralikult. Kui hakata taimi kohe suure õhinaga liigselt kastma, muutuvad nad pidevalt juurde tulevast veest sõltuvaks. Kui siis juhtub, et taimed vett ei saa, närtsivad ja kahjustuvad nad kiiremini. Kui taimed pole aga liiga sagedase kastmisega harjunud, sunnib see neid juuri sügavamale kasvatama ning nii suudavad nad ka paremini niiskust kätte saada. Näiteks tomateid soovitavad kogenud aednikud kasta vaid kord nädalas, kuid siis südamest – nii õpivad nemadki mullast ise niiskust hankima.

Peenral aitavad niiskust hoida peale peenravaiba ka katteloor või mullale laotatud põhk. Kui põhku pole, on lühiajaliselt abi ka murumultšist, kuid seda kasutades peab mädanemise ärahoidmiseks kindlasti jälgima, et taimevarte ümbrus oleks puhas.

Kui kastmissüsteemi soetamine tundub liiga kulukas, on mõistlik see ise ehitada. 

Torka pudel otsapidi peenrasse Foto: Aldo Luud

Torka pudel otsapidi peenrasse

Üksiku taime juurde, amplisse või peenrasse mõne kindla taime juurde võib torgata pudeli, põhi ülespoole. Seejuures tuleks kindlasti pudelikorki teha auk, kust vesi aegamisi mulda nõrguks.

Kes plasti ei armasta, võib selleks otstarbeks kasutada dekoratiivsemaid klaasist veinipudeleid, mille korgile on auk sisse torgatud. 

Kaeva plastnõu maasse Foto: Aldo Luud

Kaeva plastnõu maasse

Kui pudelid kasvuhoones või peenras häirivad, saab asja lahendada ka veidi vähem silmatorkavalt. Selleks tuleb pudelisse teha paar auku ja kaevata see taime juure lähedusse maa sisse. Pudelist imbub siis vesi aegamisi maasse.

Et vesi ei aurustuks, hoia pudelil kork peal.

Selline süsteem on korduvkasutatav, sest pudelisse saab vajadusel taas vett valada.

Kui ära tuleb olla kauem või pole soovi pidevalt peenraid kasta, võib maasse kaevata lausa viieliitrised veenõud – nii jagub vett taimi niisutama kauem.

Pane taim kilekotti Foto: Erakogu

Pane taim kilekotti

Nii õues kasvavad tomatid kui ka väiksema ampli võib panna kilekotti – suletud keskkond aitab taimel niiskust hoida.

Selleks tuleb varuda piisavalt suur kilekott, et see ei puutuks taime lehestiku vastu.

Potti või taime lähedusse seatud puupulgad aitavad kotti toetada ja taime vastu

puutumist ära hoida. Seejärel tuleb taim korralikult kasta ja kilekott pealt kinni siduda.

Kui tomatile mõjub selline viis kasvuhooneefekti tekitamisega ja suurt kahju ei valmista see taimele ka pikema aja jooksul, siis ampleid üle nädala nii hoida ei tohiks.

Ampleid kasta vettimava nööri abil. Foto: Aldo Luud

Ampleid kasta vettimava nööri abil

Et rõdukastides ja amplites kasvavad taimed sarnaselt toalilledega üsna kitsas keskkonnas, vajavad need ka rohkem vett.

Nende kastmiseks on kaval nipp lähedusse panna või riputada veega anum. See võib olla nii vana plastpudel kui ka lihtsalt suurem klaas.

Seejärel tuleb võtta vettimav nöör (ka patsi punutud lõngajupp ajab asja ära) ja immutada see veega. Edasi jääb üks nööriots anumasse, teine tuleks aga panna otsapidi mulda. Nööri mööda imbub vesi aegamisi potti.

Nööri ümber võib panna ka peenikese vooliku, mis takistab õhus oleva nööri kuivamist.

Mida leiab poest?

Imbvoolik

Imbvoolik on pisikeste aukudega voolik, mis veega täitudes hakkab oma täies pikkuses vett välja «higistama» ja mulda niisutama. Nii jõuab vesi otse pinnasesse taimejuurteni ja võrreldes tavalise voolikuga kastmisega aitab imbvooliku kasutamine säästa kuni 70% vett, mis muidu kulub aurustumisele või äravoolamiseks. Imbvoolik sobib paigaldamiseks nii kasvuhoonesse kui ka peenrasse. Tuleb lihtsalt imbvoolik sobiva pikkusega jupiks lõigata ja kaevata 15–20 cm sügavusele pinnasesse või asetada soovi korral maapinnale.

Imbvoolik Foto: Erakogu

 

Hüdrogeel

Kui mulla sisse enne istutamist segada hüdrogeeli, väheneb mulla kastmisvajadus kuni neli korda. See tähendab, et sellise mulla sees kasvavaid taimi ei pea enam iga päev kastma.

Kõige parem on hüdrogeeli kasutada kõikvõimalikes pottides või rõdukastides.

Tasub ka teada, et kuna hüdrogeel paisub umbes 25%, tuleks istutamise ajal potti ka ruumi jätta.