Foto: Daisy Lappard
Inimesed
23. juuni 2018, 12:30

SIRJE EESMAA LÄHEB JAANIPÄEVAL KÜLLA: ilma lõkketa pole veel kunagi jaaniõhtut pidanud

Uudisteankur Sirje Eesmaa rääkis Naistelehele, et tema läheb jaanipäeval külla, et ikka seltskonda ja lõket nautida.

"Tänavu lähen jaanipäeval külla sõbranna perele Keibusse, kuhu tuleb kokku sõprade punt. Kindlasti saab olema väga lõbus öö ja enne päikesetõusu magama ei pääse. Väga sageli olen jaaniõhtut veetnud Hiiumaal Kõpus Inge ja Jüri Järveti vahvas suvekodus suurema sõpruskonnaga," räägib Sirje.

"Jaaniõhtul tuleb muidugi tulel midagi küpsetada või fooliumiga tuha sisse küpsema panna. Küpsetatu või muu hea-paremaga on tore ka naabritele külla minna ja neile head jaani soovida. Üle lõkke hüppamist õnneks ei harrastata.  Jaaniõhtujärgset hommikut alustatakse Järvetite peres näiteks meres ujumisega ja Jüri toob hommikulauda alati varahommikul korjatud värskeid metsmaasikaid," kirjeldab ta.

"Ainus kohustus on jaaniõhtul rõõmus olla, ka ilma lõkketa pole veel kunagi jaaniõhtut pidanud. Näis, kuidas tänavu läheb. Jaanipäeva tuleb tähistada ikka seepärast, et on pööripäev ja päikese kõrgseis ning jaaniõhtu rahvalikud kombed on meisse toredasti talletunud. Ja kui jaanipäeva kombekohaselt pidada, küll siis toob ka ülejäänud aasta meile õnne."