Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix
Suhted
13. juuni 2018, 09:22

HIRM HUKKAMÕISTU EES: enamik inimesi läheks kolleegiga kohtama, kuid hoiaks seda salajas (8)

Kui töötad üheksast viieni, siis veedad kolleegidega koos rohkem aega kui kodustega. Tuhanded koos mööda saadetud tunnid liidavad inimesi ja nii väitis 17% tööotsimisportaali Totaljobs küsitluses osalenud 5795 britist, et neil on „tööabikaasa“, kellega nad pidevalt sõnumeid vahetavad, töömuresid jagavad ja väljas käivad.

Uuringu põhjal kohtab tervelt 22% inimesi oma partnerit tööpostil, vahendab Independent. Võrdluseks: 13% küsitletutest tutvus kallimaga veebis, 18% sõprade kaudu ja 10% õhtul väljas olles. Kolleegiga soostuks kohtingule minema aga kaks kolmandikku vastajatest.

Levinud eelarvamus, et töö ja eraelu peaks lahus hoidma, teeb siiski oma töö: 76% küsitluses osalejatest varjaks tööromanssi kolleegide eest. Muresid on teisigi: 60% tunneks töökaaslasega suhtes olles survet oma tööd professionaalsemalt teha, 51% pelgaks kuulujutte.

Vaimse heaolu äpi Remente üks loojaid David Brudö selgitab, et kontoris õlg õla kõrval aja veetmine annab inimestele võimaluse üksteist paremini tundma õppida kui kohtingurakendused. „Kuigi me ei saa oma kolleege valida, on suur tõenäosus, et meil on nendega sarnaseid huvisid,“ märgib ta.

„Töötades kellegagi iga päev koos, näeme, kuidas nad probleemidele reageerivad, stressiolukorras toime tulevad ja teiste kolleegidega suhtlevad. Samuti on lihtne hakata kolleegidega jagama infot isiklike tegemiste kohta ja ühiselt tööraskuste üle kurta – võib-olla lõunasöögil või pärast tööd baaris istudes,“ põhjendab Brudö, miks kiputakse töökaaslastesse armuma.

Sellel, miks kolleegiga suhte loomist kardetakse, on Brudö sõnul mitmeid põhjuseid. „Sa riskid töö kaotamisega, ebamugavustundega tööpostil või kontoridraamaga, mis võib kahjustada sinu tööalast mainet.“

Kokkuvõttes: oluline on piirid enda jaoks kindlalt paika panna ja mõelda läbi, mida sa töösuhtelt tahad – kas oled valmis ka millekski enamaks kui sõprus? Parem on kõik stsenaariumid läbi kaaluda, enne kui juhtub midagi, mida hiljem kahetsed. Üks pidu võib kõike muuta, sest intiimsus on kerge tekkima, kui kedagi juba kaua tunned.

„Kolleeg võib lihtsasti hakata tunduma kõige tähtsam inimene sinu elus, ükskõik kas romantiliselt või muus mõttes,“ tõdeb Brudö. „Samas on oluline teha vahet sellel, kas tunned kellegagi teatud lähedust sellepärast, et te töötate külg külje kõrval, või oledki tõsiselt armunud.“