Foto: PantherMedia/Scanpix
Ilu ja mood
17. juuni 2018, 11:20

KAS TEAD: isetehtud kreem kaitset päikese eest ei paku

Niine nahakliiniku dermatoskopist Bret Kaldvee: «Kuigi internetis ringleb isetehtud päikesekaitsekreemide retsepte, pea nende valmistamisega hoogu. Nende kasutamisega teed rohkem halba kui head. Isetehtud kreemide põhilistest koostisosadest ei paku ükski piisavat kaitset. Vastupidi – need võivad soodustada nahakahjustuse teket."

"Kreemitootjad ei investeeri asjata päikesekaitsekreemide loomisesse suuri summasid. Et toodetes kindlad olla, kontrollitakse neid mitu korda laboritingimustes ja tehakse muudatusi," selgitab ta.

"Üks kõige olulisem kreemi headuse näitaja on fotostabiilsus ehk päikeseblokaatori molekuli võime päikese käes mitte laguneda. UV-kiirgus lõhustab päikesekaitsekreeme ja vähendab oluliselt nende kaitsvat toimet. Seetõttu on oluline, et kreem ei laguneks higistamise, päikese ega sooja käes vähemalt mõne tunni jooksul. Kodukreemidel fotostabiilsus praktiliselt puudub või vastupidi, teatud õlide komponendid võivad hoopis soodustada UV-kiirguse jõudmist sügavamale nahka – see tähendab nahakahjustusi."