Puuk Foto: Sven Arbet
Kultuur
1. juuni 2018, 20:43

PUUST JA PUNASEKS! Kuidas end puugi eest kaitsta ja kuidas seda avastades käituda? (5)

* Kanna keha võimalikult palju katvaid, pikkade varrukatega riideid. Püksisääred topi sokkidesse või kummikutesse.

* Pane metsa minnes selga heledad riided, sest nii on riietel puuki kergem märgata ja saad temast juba enne lahti, kui ta su vere kallale jõuab.

* Kasuta tõrjevahendeid – kõik see, mis peletab sääski, peletab tegelikult enamikku pisielukaid. Kuna puuk pelgab tugevaid lõhnu, on soovitatav end enne metsa või võssa minekut igal juhul rohkem lõhnastada.

* Pärast puugiohtlikus piirkonnas viibimist kontrolli kogu keha hoolikalt üle ja otsi nii neid puuke, kes on ennast naha külge kinnitanud, kui ka neid, kes veel ringi ronivad. Puukide lemmikpaigad on käe- ja põlveõndlad, kõrvatagused, kubeme piirkond ja kaenlaalused.

* Puuk tuleb keha küljest võimalikult ruttu eemaldada. Ära haara puugist liiga kõvasti kinni, sellega võid nakkusohtu hoopis suurendada. Püüa puugi tagakeha mitte pigistada ja ära hakka teda millegagi määrima.

* Kasuta peeni pintsette, mille abil saad puuki haarata pea poolt, nii naha lähedalt kui võimalik. Seejärel tõmba puuk ettevaatlikult otse välja. Pole oluline teda keerata ei päri- ega vastupäeva.

* Pärast puugi eemaldamist tuleb haav kindlasti vee ja seebi või desinfitseerimisvahendiga puhastada.

* Ära litsu puuki laiaks ega põleta ära, pane see puhtasse anumasse või kilekotti ja vii puuginakkuse testimisega tegelevasse laborisse. Uuringuks sobib ka osa puugist. Kui puuki pole võimalik laborisse viia samal päeval, säilita seda sügavkülmas.

* Kui pärast hammustust märkad ringikujulist punetust või muid puugihaigustele iseloomulikke sümptomeid, pöördu kohe arsti poole. Jälgi järgnevatel kuudel oma tervist hoolega.