Foto: PantherMedia
Suhted
16. november 2019, 20:05

TERAPEUT SOOVITAB | Nii saad lihtsalt enesehinnangut tõsta

Pole olemas inimest, kel ei oleks mingil hetkel või eluetapil olnud probleeme enesehinnanguga. Just viimasest sõltub see, kui vaba, rahulik ja õnnelik su elu on. Kuid tea, et enesehinnangu muutmine on võimalik.

 Sinu enesehinnangu kujundaja on olnud suuresti sinu ümbruskond minevikust koos seal sinu kohta öeldu ja sinu suunas saadetud sõnumitega. Osa sõnumeid on olnud kindlasti toetavad, osa kahjuks mahategevad. Paraku on sageli nõnda, et just viimaste, mahategevate sõnumite tõttu usub inimene ühel või teisel hetkel, et ta pole midagi väärt ega suuda midagi saavutada.

See ei pea nii olema. Enesehinnangut on võimalik ise muuta. Kõik algab otsusest, pärast seda saab minna vaid paremaks. Tõsi, töö iseendaga vajab aega. Ja magava kassi suhu hiir ei jookse.

Kuna kiirel infoajastul tahame saada kõike kohe, jagab Naisteleht mõningaid lihtsaid nippe endast parema arvamuse kiiremaks saavutamiseks. NL

1.     Kirjuta enda tugevused paberile

Kirjuta paberile enda 10 tugevust. See võib mõne jaoks päris raske ülesanne olla – just neile, kes pole harjunud ennast väärtustama.

Kui sa ei saa kohe 10 tugevust kokku, kirjuta nii palju, kui hetkel meelde tuleb. Püüa järgnevate päevade jooksul märgata enda tugevusi, mida saad oma nimekirja hiljem lisada, kuni vähemalt 10 tugevust on koos.

Kui said 10 omadust kokku, kirjuta igaühe taha, millega see konkreetne omadus sind elus aitab. See ülesanne aitab sul enda jaoks luua pildi, millised ressursid sinus peituvad. Kui näed neid kõiki koos, õpid end ka paremini tundma ja väärtustama.

2.     Lase lähedastel su häid omadusi hinnata

Palu enda lähedastel kirjutada paberile 10 omadust, mis neile sinu juures meeldib. Nii saad kõige paremini teada, mida inimesed sinus hindavad.

Sa võid tulemuste peale üllatuda, sest suure tõenäosusega leiad kirjakestest midagi sellist, mida sa ise ei osanudki oma tugevusteks pidada. Neid pabereid on hea lugeda ka aastaid hiljem, seega voldi need endale rahakoti vahele ja kui elus hakkab midagi viltu kiskuma, loe neid taas. Neis peitud jõud, päriselt ka!

3.     Analüüsi keeruliste olukordadega toimetulekut

Mõtle tagasi mõnele keerulisele olukorrale oma elus – mõnele sellisele, millega sul oli raske hakkama saada. Nüüd mõtle, millised olid need 10 omadust, mis aitasid sul selle teemaga toime tulla. Kirjuta need üles. Pane tähele – need ongi sinu väärt oskused, mida saad ette tulevate raskuste korral ka tulevikus kasutada. Hoia see nimekiri kindlasti alles.

Kui su elus tuleb taas mõni jõuetu seisund, kus sulle tundub, et sa ei saa millegagi hakkama, vaata seda nimekirja ja meenuta, kuidas ühte või teist oskust kasutasid. Usu, sellest on abi!

4.     Ära tee end mõtetes maha

Meie üks ajuosa (roomajaaju) ei taju vahet, kas sinus tekkinud tunde on loonud reaalne sündmus või sinu mõtted. See tähendab seda, et polegi vaja halba olukorda – sulle teeb kahju seegi, kui endast pidevalt mahategevalt mõtled.

Niisiis – kui märkad, et oled taas olnud liiga enesekriitiline või end suisa maha teinud, loo sellele vastupidine olukord ja sind toetav ütlus. Hakka seda endale kordama, vajadusel kirjuta see paberilipikule ja säti endale silme ette – et see ikka pidevalt meeles püsiks.

Näiteks märkad end enesele ütlemas, et sa ei saa tööga hakkama. Selline mõte hakkab kohe su enesehinnangut maha tõmbama. Nüüd mõtle veidi, miks sa arvad, et sa ei saa sellega hakkama. Kui leiad, et sul puuduvad vajalikud oskused konkreetse töö tegemiseks, pööra mõte positiivseks ja ütle endale, et pole hullu! Ma ei saagi ju uut asja osata ja püüan kohe leida lahendused, mida vajan selle tööga hakkama saamiseks.

Sõnasta esialgne negatiivne sõnum enda jaoks ümber näiteks nii: «Uued oskused aitavad mul areneda ja selleks tööks vajaminevad oskused arenevad töö käigus. Luban endal olla õpilane ja hakata õppima uut asja, mida ma hetkel veel ei oska.»

See mõtlemine ei hoia enam su enesehinnangut tagasi ja halva, pettunud ja jõuetu emotsiooni asemel annad endale tegutsema asumiseks hoopis toetava emotsiooni.

5.     Tee teistele komplimente

Märka, mis sulle teiste inimeste juures meeldib, ja ütle seda neile. Kui sa juba teedki seda, tee veel rohkem. Kui sa aga pole julenud seda varem teha, on aeg alustada. Kui teed teistele komplimente, hakkad neid ka vastu saama. Mõista, et need on tunnustused sinu aadressil. Ehk lühidalt: sa saad elult seda, mida annad!

6.     Luba endale midagi senilubamatut

Kohtle ennast hästi. Jah, nüüd ja kohe! Premeeri ennast tehtud pingutuste eest. Või premeeri end selle eest, et otsustad hakata enesekindlamaks. Maailm kohtleb sind sellisena, nagu sina ise ennast kohtled.

Mõtle hetkeks. Mis on see, mida sa endale ei luba, aga tegelikult tahaksid? Mis on see, mida sa arvad, et sa pole väärt või ei saa või ei tohiks endale lubada?

Kui oled välja mõelnud, tee see ära. Kohe! Sa ei kujuta ettegi, kuidas sa end pärast senilubamatu asja ärategemist tunned! See on uskumatu tunne! Sellega annad endale sõnumi, et oled seda väärt. Ja see tõstab su enesehinnangut korralikult.

7.     Muuda oma elu 21 päevaga

Mõtle enda jaoks välja üks positiivne ütlus, mis tõstaks su enesetunnet ja -hinnangut. Pane see endale nähtavasse kohta ja korda seda endale vähemalt 21 päeva. Öeldakse, et inimene omandab uue harjumuse 21 päevaga. Korda endale seda ütlust iga päev!

Alguses võib see sulle tunduda endale valetamisena, võid mõelda, milleks sa seda jura suust välja ajad jne. Võib olla palju erinevaid tundeid ... 21 päeva pärast peaksid aga märkama, et see ei tekita sinus enam vastupanu ja see lause hakkab sulle omaseks saama.