Erakorralise meditsiini osakonda pöördujate arv vähenebFoto: Tervise Arengu Instituut
Terviseuudised
17. mai 2018, 11:33

GRAAFIK | Erakorralise meditsiini osakonda pöördujate arv väheneb (9)

Haiglate erakorralise meditsiini osakonda (EMO) pöördunud patsientide arv väheneb kolmandat aastat järjest, kuid siiski pöördutakse sinna viiendiku võrra rohkem kui kümme aastat tagasi, selgus Tervise Arengu Instituudi (TAI) täna avaldatud andmetest.

2017. aastal pöördus erakorralise meditsiini osakonda keskmiselt 1300 inimest päevas, mida on 1,4 protsenti vähem kui eelneval aastal. Erakorralise meditsiini teenust osutab Eestis 20 haiglat.

2017. aastal vähenes erakorraliste patsientide arv kõige enam kohalikes haiglates ehk 7,5 protsenti. Piirkondlikes haiglates vähenes patsientide arv kolm protsenti ning üldhaiglates 1,5 protsenti võrreldes eelneva aastaga. Keskhaiglates pöördus 0,5 protsenti rohkem patsiente kui mullu.

Patsientide saabumise viis erakorralisse vastuvõttu on sarnane eelnevate aastatega. Endiselt pöördub EMO-sse kõige rohkem patsiente ise. Veerand patisentidest tuuakse kiirabiga, teistest raviasutustest suunatakse erakorralisse vastuvõttu 6,5 protsenti ja tagasikutsel või politsei saatel saabus alla kahe protsendi patsientidest.

Enamik erakorralise meditsiiniabi patsientidest saadetakse pärast esmaabi osutamist koju ja viiendik patsientidest jäävad haiglaravile. Kohalikes haiglates on patsientide ravi jätkamiseks hospitaliseerimise protsent teistest haiglatest kõrgem – 36%.

Erakorraline meditsiin on mõeldud abistamaks erakorralist haiget ägeda haigestumise, trauma või mürgistuse korral sõltumata soost, vanusest, kahjustatud anatoomilisest piirkonnast ja seisundi raskusest. Haiglad on koostanud ka infolehe, mis aitab patsiendil teha otsuse, millisesse tervishoiuasutusse oma probleemiga pöörduda, infoleht on kättesaadav siit.