Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
16. mai 2018, 13:59

PUUGID ARMASTAVAD PALLIKESI: 6 nippi, et hoida kurjad satikad kubemest eemal

Käes on puugihooaeg ja arvatavalt kõik spetsialistid on ühel meelel kahes asjas: 1. puugid levitavad eluohtlikke haigusi nagu entsefaliit ja borrelioos ning 2. puugid armastavad kõige rohkem lüüa laagrit üles inimkeha soojades, voldilistes, niisketes ja varjulistes paikades. Näiteks kaenlaalustes. Ja meeste puhul eriti – õige, arvasite ära: kubemes. Men’s Health tõi välja rea soovitusi selle kohta, kuidas mees saab ennetada puugi sissepuurimist enda kõige intiimsemasse ossa.

Jätsime nimestikust välja soovituse kanda permetriiniga töödeldud riideid. Esiteks ei tea me, kas ja kus Eestist seda toimeainet (puhtal kujul) või sellega riiete töötlemise teenust hankida saab ja teiseks võib see aine olla ohtlik süllevõetud kassile. Aga siin on veel kuus nippi puugi kubemest eemalhoidmiseks.

1. Kärbi karvastikku

Sa ei pea oma peenist, munandeid ja nende ümbrust piinlikult puhtaks raseerima, aga karvastiku lühemaks lõikamine on abiks. Esiteks pole siis enam sealkandis niipalju puukidele meelepäraseid puhmaid ning teiseks on neid siis kergem avastada ja paljastada.

2. Kasuta putukatõrjevahendit

Paljud sääsetõrjevahendid aitavad peletada ka puuke. Muidugi ära pritsi seda otse oma meheaule, vaid pigem kätele ja jalgadele.

3. Tõmba sokid üles

Suva, et näed nii välja nagu maakas. Puugid rändavad parima sissepuurimiskoha otsingutel mööda su kingi ja sokke ja ideaalis võiks metsamehel olla üldse püksid sokkidesse ja/või saabastesse topitud.

4. Kanna liibuvaid boksereid

Kui su aluspesu pole ihu ligi, vaid pigem avar, siis on puukidel lihtsam maitsva kubemepiirkonna ligi pääseda.

5. Uuri oma varustust

Pärast looduses käimist vaata kindlasti oma meheau (ja kaenlaalused) kriitilise pilguga üle: ega sealt ei paista jalgadega musti täpikesi.

6. Käi sageli duši all

Paljalt ihult on hea puuke aegsasti märgata ja kui sa end korralikult sisse seebitad ja loputad, siis võid vabaneda nii mõnestki puugist, kes pole jõudnud veel sinusse nokka sisse lüüa.

Kui aga siiski avastad, et puuk on end su meheau piirkonda puurinud, siis käitu järgnevalt. Haara putukast pintsettidega nii naha lähedalt kui võimalik. Sikuta teda õrnalt kuid kindlalt otse ülespoole, püüdes puuki mitte liialt pigistada ega lõhkuda. Lase kuri satikas vetsupotist alla või leia muu efektiivne meetod tema surmamiseks (sealjuures muidugi püüa vältida näiteks maja põlemapanemist). Pese, puhasta ja desinfitseeri hammustuse piirkond. Jälgi oma tervist: kui sul paari nädala jooksul tekivad lööve, palavik ja peavalu, siis pöördu arsti poole ja ära unusta mainida puugihammustust.