Näitus „100 Eesti suurpere lood“ toob Eesti Rahva Muuseumi külastajateni 116 lasterikka pere lood.Foto: Silja Paavle
Galeriid
9. mai 2018, 13:29

GALERII | 116 Eesti suurpere lood jõudsid Eesti Rahva Muuseumi

Näitus „100 Eesti suurpere lood“ toob Eesti Rahva Muuseumi külastajateni 116 lasterikka pere lood.

MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit kutsus sel kevadel Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul nelja- ja enama lapsega peresid oma lugusid jäädvustama. Lasterikkaim näitusele jõudnud pere on 9-lapseline perekond Poolakese Viljandimaalt.

MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liidu president Aage Õunap sõnas, et lugude kirjapanek võis perele tunduda esmalt veidi keeruline ning aeganõudev. Kuid vaatamata sellele jõudsid näitusele 116 perekonna kirjutised, igaüks omanäoline, oma pere moodi. „Võiksime senisest enam mõelda, mis on meie perekonna lugu, kuidas seda jäädvustada ja talletada,“ ütles Õunap ja oli tänulik kõikidele peredele, kes oma loo kirja panid. Kuid ka 12. mail Eesti Rahva Muuseumis aset leidval suurperepäeval toimub konverents „Meie juured ja meie tiivad“, kus  kõneldakse, miks on oluline lugusid enda ümber märgata ja koguda.

Lood lõimis näituseks seitsme lapse ema Janne Aan. Pärast näitust koostab muuseum lugudest digiversiooni ning neist valmib raamat “100 Eesti suurpere lood”. 

MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit on organisatsioon, mis koondab perekondasid, kus kasvab neli ja enam last. Üle Eesti kuulub liidu võrgustikku 19 liikmesorganisatsiooni koos enam kui 1600 perekonnaga. Eestimaa kõige lasterikkam perekond, 19-lapsega, elab meie Eesti lõunaosas Valgamaal.