Ettevõtja Kristjan JärvanFoto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
8. mai 2018, 16:26

ETTEVÕTJA: ühiskond leiab, et heal emal on maksimaalselt kaks last, teistele ei meeldi kondoomi kasutada (32)

Ettevõtja Kristjan Järvan ütleb emadepäeva konverentsil, et tema otsustas täna rääkida mitte meestest, kes lapse valmis teevad, vaid hoopis naistest põhjustel, et lõppsõna lapse saamisel teeb siiski just viimane.  

"Vastasel korral oleks meestel õigus nõuda aborti ja see on ju absurd. Ja kui naisel on otsustusõigus ja laps on ühiskonnale tulus, peaksime me naist premeerima. Nii väärtushinnangutes kui materiaalselt," räägib Järvan, miks on olulised riigipoolsed toetused, mida lapsevanematele makstakse. 

Ettevõtja Kristjan Järvan Foto: Tiina Kõrtsini

Tänapäeva ühiskonnas jagunevad Järvani sõnul vanemad aga kaheks: ühed on head ja teised heidikud.

Esimesed elavad kesklinnas, sõidavad oma lapsi ohtude tõttu kooli autoga ning nende kelle maksimaalselt kaks last käivad vähemalt kolmes trennis. Teised on need, kes otsustavad saada ühe lapse lisaks ja peavad eelnevad lapsed trennist ära võtma. 

"Ehk et ühiskonna väärtushinnang on: sa kas oled hea ema kahe lapsega või oled ema, kellele ei meeldi kondoomi kasutada," põrutab Järvan.

Järvani sõnul eeldab ühiskond, et lapsevanem suudab igale lapsele pakkuda kolme trenni ja uusimaid riideid. Et see standard on aga äärmiselt kulukas, on vanemad valiku ees: kas kasvatada üles vähem lapsi kõrgemate kulutustega või rohkem lapsi väiksemate kulutustega. 

Et just viimastele vaatab ühiskond viltu, on see Järvani hinnangul probleem, mis toob endaga kaasa väikesemate sündide arvu ning lõppkokkuvõttes toob kahju nii rahvale, riigile kui ka majandusele. 

"Pikas perspektiivis, kui vaatame näiteks sugupuu algust 1200 aastast, pole üldse oluline, mitu kaalikat su esivanemad kasvatasid, aga oluline on, mitu last nad suutsid üles kasvatada. Mis kasu on kõrgharidusest ja rahvatantsust täna, kui pole lapsi, kes seda edasi kannavad," lisas Järvan.