Psühholoog-psühhoterapeut Karmen Maikalu Foto: Tiina Kõrtsini
Mitmesugust
9. mai 2018, 07:26

PSÜHHOLOOG: Eesti naine ei saa rohkem lapsi, sest ta saab kasvatamisel loota ainult iseendale (38)

"Iga naine sünnitab nii palju lapsi, kui ta jõuab üksinda üles kasvatada, sest meeste peale ei saa kindel olla!" Need on psühholoog-psühhoterapeut Karmen Maikalu meelest kuldsed sõnad, mis ta oma vanaemalt eluks kaasa sai. 

Maikalu vanaema sündis 1936. aastal. See oli tema sõnul aeg, mil mehed jäid sõtta, nad viidi Siberisse ja kes jäid koju, olid omadega nii läbi, et hakkasid jooma, lõid üle aisa või muutusid vägivaldseks. 

"Andke andeks, mehed. Midagi ei olnudki teha. Naine sai loota ainult iseendale laste kasvatamisel," ütleb Maikalu. 

Psühholoog-psühhoterapeut Karmen Maikalu Foto: Tiina Kõrtsini

"Selleks ei peagi suhtes olema, et lapsi saada. Korraks peab kokku saama. Laste saamiseks pole vaja paarisuhet vaid paaritumist!" mõeldakse Maikalu sõnul tänagi. 

Sestab küsib Maikalu, kas on iseendale lootmine vaid selle põlvkonna küsimus, mil tema vanaema kasvas? Mis on tänasel päeval teisiti ja milline peaks siis olema üks paarisuhe, mis toetaks laste saamist? 

Maikalu sõnul kiputakse unustama, et pere alustala on paarisuhe ning õnnelikud lapsed on need, kelle vanemad on õnnelikud ja kes saavad kasvada terves perekonnas. 

Maikalu sõnul planeeris kord ta ühes abikaasaga reisi, kuhu üks lastest väga kaasa tahtis tulla. Tal oli raske mõista, miks vanemad lähevad kahekesi. Selle peale teatanud pere vanem laps: "Kui emme ja issi saavad natuke kahekesi olla, on meil kõigil pärast parem olla."

Maikalu sõnul on tegemist geniaalse tähelepanekuga, mida laps märkas, kuid mille paarisuhtes lapse saanud vanemad tihtilugu unustavad, kuid mida neile aeg-ajalt võiks meelde tuletada.