Eesti koorijuht ja muusikapedagoog Lydia RahulaFoto: Robin Roots
Eesti uudised
7. mai 2018, 20:23

Lydia Rahula Roman Toist: "Ta oli suureks eeskujuks meile kõigile" (8)

Eesti koorijuht ja muusikapedagoog Lydia Rahula meenutab Roman Toid kui äärmiselt vitaalset inimest. "Väga vitaalne ja suureks eeskujuks meile kõigile."

"Väga kurb uudis, et selline mees on läinud. Ta oli väga Eesti-meelne," meenutab Rahula lahkunud kolleegi.

"Kõik inimesed võib-olla ei tundnud teda sellepärast, et ta ei olnud ju Eestis, kuid see, et ta Kanadas oli, ei tähenda seda, et ta ei oleks Eesti jaoks midagi teinud. Vastupidi! Ta tegi kõik selleks, et Eesti saaks vabaks ja et laulupeod säiliks," toob Rahula välja. "Tema oli see hing, kes vedas neid ja organiseeris ka Esto-päevi. Ja kui isegi ei olnud tema, siis tema oli ikkagi see hing."

Rahula meenutab ka aega, mil temagi osales Esto-päevadel. Ajal, mil Eestimaal veel sini-must-valged lipud ei lehvinud. "Torontos, kus Roman oli kunstiline juht ja kõikjal lehvisid seal sini-must-valged lipud. Meie siin võisime sellest vaid und näha."

Talle meenub ta viimane kord, mil nägi Romani Eestit külastamas. "Ta oli väga vitaalne ja suureks eeskujuks meile kõigile. Ja viimati sai tema vitaalsus näha siis, kui ta siin Eestis ja laulupeol oli. Mäletan hästi seda hetke, kus ta seal eesreas, küll ratastoolis istus, kuid ta võttis kõigest sellest osa. Elas kaasa nii Eestile, laulupeole kui kõigile meile," meenutab ta. "Ja kui ma teda vaatasin, siis mul endal tuli pisar silma. Temal oli pisar silmas ning ma mõtlesin, mida ta küll siin Eestis lalulupidu kuulates ja vaadates võis mõelda."