Foto: Craig Robinson
Mitmesugust
2. mai 2018, 16:44

Hoia lapse söömisharjumustel pidevalt pilk peal: ülekilod ei tule üle öö!

Kui vanemal tekib kahtlus, et lapse söögisedel ei toeta kasvamist ega arenemist parimal viisil, tuleb ühendust võtta perearsti, kooliõe või toitumisnõustajaga.

Teadlikud lapsevanemad loovad lapse kasvamiseks ja arenguks kõige paremad tingimused. Üks oluline kriteerium on kvaliteetne toit. Seetõttu pööratakse lapse esimesel eluaastal sellele palju tähelepanu. Ka lasteaialapse toitumise pärast ei pea vanemad muretsema. Kolm-neli korrapärast einet päevas katavad vähemalt 85% lasteaialapse päevasest energia- ja toitainevajadusest.

Kooli minnes olukord muutub, sest lapsel on väljaspool kodu tihti ainus kindel toidukord lõuna. See tähendab, et taas jääb enamik toidukordadest vanemate õlule.

Koolilapse päeva tuleb planeerida kolm põhitoidukorda ja kaks-kolm vahepala. Laps peab sööma iga kolme-nelja tunni tagant. Kui söögikordade vahed pikemaks venivad, langeb veresuhkrutase väga madalale. See tekitab omakorda soovi magusat süüa. Maiustused tõstavad veresuhkrutaseme taas kiirelt kõrgele ja laevad kohe energiaga. Paraku järgneb üsna ruttu energiataseme uus langus ja tekib soov uue annuse kiirete süsivesikute järele. See võib viia ülekaaluni ja seeläbi erinevate terviseprobleemideni. Süüa tuleb pigem sagedamini ja hoida toidukogused väiksemad.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu