Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
2. mai 2018, 11:35

Järjepidev ravi võimaldab astmahaigetel südamerahus ka sportida (1)

Tänapäevased ravivõimalused aitavad astmat edukalt kontrolli all hoida ning võimaldavad isegi tipptasemel sporditegemist, tuletab meelde Eesti Kopsuarstide Selts.

Eesti Kopsuarstide Seltsi esimehe dr Rain Jõgi sõnul on astma ravi puhul kõige olulisemaks märksõnaks järjepidevus. „Paraku puutume sageli kokku eksliku suhtumisega – juhul kui patsiendil astma sümptomid ajutiselt puuduvad, siis võib arsti poolt määratud ravi omal käel pooleli jätta. See aga võib kaasa tuua astmahoogude ägenemise, eriti neil, kel kevadise õietolmu tõttu aktiveerub ka allergia,” selgitas dr Jõgi. „Seetõttu paneme kõigile astmahaigetele südamele, et arsti poolt määratud ravimeid tuleb võtta järjepidevalt ja terviseseisundi muutuste, näiteks haigusnähtude leevenemise või ägenemise korral, konsulteerida oma arstiga.”

Järjepideva ravi puhul on võimalik elada täisväärtuslikku elu ning tegeleda ka tugevat füüsilist koormust nõudva töö või spordialaga. „Astma puhul on värskes õhus liikumine, eriti kestvuspordiga tegelemine isegi soovitatav,” rääkis dr Jõgi. „Meil on Eestis mitmeid sportlasi, kel on diagnoositud astma, kuid kelle tervislik seisund ja enesetunne on tänu kvaliteetsele ravile samaväärne terve inimesega.”

Kui inimesel siiski esineb vaatamata ravile pidevalt haigusnähte, näiteks kui ta peab kasutama haigushooge leevendavaid ravimeid või ta ei saa astma tõttu teha kõike seda, mida soovib, siis selle inimese ravi mingil põhjusel ei toimi. „On väga oluline, et inimene räägiks sellest oma raviarstiga,” rõhutas dr Jõgi. 

Astma tavalised sümptomid on köha, hingamisraskus, suurenenud rögaeritus ja vilistav hingamine. Sümptomeid võivad esile kutsuda ka mitmesugused tegurid nagu õhus leiduvad allergeenid, füüsiline koormus, külm õhk, tubakasuits ja teravad lõhnad. Sageli esinevad astmahood varahommikul või ärkamisel. Loetletud sümptomite korral tuleb oma tervise kontrollimiseks pöörduda perearsti poole. 

Siin asuva astma kontrolli testi abil saab lihtsalt ja usaldusväärselt hinnata, kas astma on kontrolli all või mitte.