Foto: PantherMedia/Scanpix
Suhted
30. aprill 2018, 16:35

EI LIHA, EI SEKSI: lapsed ja mees hädas veganlust harrastava pereemaga (53)

Eelmisel nädalal Õhtulehe veebis ilmunud lugu, kus veganist ema oma lapse tõttu südant valutas, ajendas Õhtulehele kirjutama ka ühe Eesti mehe. Tema olukord on küll natuke teistsugune, kuid väidetavalt on tema naise veganiks olemine seadnud ohtu nende senise rõõmsa pereelu.

47-aastane Veiko sõnul muutus tema ja ta naise suhe totaalselt pärast seda, kui armastatud abikaasa nii-öelda moehullusega kaasa läks ja toitumist muutis.

„Alguses oli kõik veel talutav, sest mina ja lapsed võisime liha ja kala edasi süüa. Naise tehtud taimeroad ei olnud sugugi halvad, kuid iga päev ja ainult juurikaid süüa – see pole minu jaoks,“ meenutab Veiko.

Peres on kasvamas ka kolm last, kellest noorim alles kolmeaastane.

Liha söömine keelati ära

Mehe sõnul hakkas naine aga peagi nägusid tegema, kui Veiko endale ja lastele lihaga hamburgereid tegi või viinereid keetis.

„Lõpuks kadus külmikust igasugune lihakraam. Lapsed said seda veel vaid koolist ja lasteaiast. Mina nautisin lihakaid lõunaid, sest kodus ootas õhtuks enamasti oakotlet või toorsalat,“ tunnistab Veiko.

Mehe sõnul on neil perega aastaid olnud kombeks jaanipäeval sõpruskonnaga teha mõni väljasõit, mille juurde kuulub ka vinge grillimine. Esimesel väljasõidul pärast toidulaua muutust oli mees naisega mestis. Nii võttis nende pere kaasa lihavabasid toite, mida toidulauale panna. Jama tekkis sellest, et kui mees tahtis ise liha võtta, siis järgnes sellele avalik moraalilugemine sõprade ees.

„Ma saan aru, et tema otsustas oma toitumist muuta, aga see ei tähenda, et mina peaksin seda samuti tegema. Mul oli sõprade ees häbi. Isegi lapsed paluvad mind aeg-ajalt, et neile salaja lihatooteid ostaksin,“ kirjeldab Veiko, kuidas ta lastega käib salajastel retkedel hamburgereid õgimas.

„Isegi trennist neid tuues – piinlik tunnistada, aga vahel ostan karbiga viinereid, mida lastega autos näksida,“ tunnistab mees, et poleks iial arvanud, et peab naise eest salaja sööma hakkama.

Ei liha, ei seksi

Pole just lihtne mehel tunnistada, kuid pärast veganluse tungimist nende pereellu – paarikese vahelt kadus ka intiimsus.

„Tundsin end naise poolt survestatuna, mistõttu hoidsin mingit distantsi. Tema oli ka oma uute retseptide ja uue eluga hõivatud. Paha tunnistada, aga ühel üritusel läks asi käest ja petsin teda,“ tunnistab Veiko, et ei süüdista selles otseselt ainult naise poolt kodustele sunnitud toitumisviisi, kuid kaudselt siiski.

Ta küll kahetseb oma tegu, kuid kodus pole asjad paremuse poole liikunud.

„Olen üritanud ise aktiivsem olla ja tähelepanelikum tema suhtes, aga hetkel on asi jõudnud juba selleni, et mind saadetakse lastega parki mängima, et tema saaks oma veganlust koos uute sõbrannadega harrastada. Ikka meie köögis ja meie ühisest ajast,“ on Veiko tema elus viimastel aastatel toimunud muudatustest muserdatud.

Ta ei taha üldse väita ega teha maha neid, kes eelistavad lihast loobuda, kuid tema sõnul võib fanatismi tõttu kaduda igasugune ratsionaalne mõistus. Veiko on ilma kahjuks ka normaalsest pere- ja koduelust.