Foto: PantherMedia/Scanpix
Terviseuudised
27. aprill 2018, 15:50

Lahkuminek paneb mehe pikalt põdema (3)

Kui paar lahku läheb, mõjub see alguses naisele valulikumalt. Samas saab naine murtud südamest kiiremini üle kui mees, väidavad teadlased ajakirjas Evolutionary Behavioral Sciences ilmunud uurimuses.

Sellise tulemuseni jõudsid USA Binghamtoni ülikooli teadlased, kui analüüsisid internetis täidetud küsimustikke. Kokku osales uuringus ligi 6000 inimest 96 riigist, kirjutab MedicineNet.

Uuringust ilmnes, et suhte lõpetamise üle elanud naised liiguvad järgmisse suhtesse küpsema ja elukogenumana. Mehed seevastu kipuvad kibestuma ja pettuma ning see mõjutab ka nende tervist.

Uurimuse autori Craig Morris sõnab, et selle nähtuse juured on bioloogias. Naisel on nimelt vale mehega suhet alustades palju rohkem kaotada - ta võib jääda rasedaks, kuid mees ei pruugi lapsest üldse huvitatud olla.

Olulist rolli mängib ka lähedusvajadus. Mahajätmine ei tee meelt mustaks mitte ainult sellepärast, et oleme kaotanud võimaluse oma kallimaga laps saada. Sellega võrdselt on vajadus olla kellegagi koos, hoitud ja armastatud.

Teadlased panevad selle uuringu tulemuste valguses meestele südamele, et kui meel on must, otsige abi ja rääkige oma murest. Ja enne uue  suhte alustamist mõelge hoolega, miks eelmine lörri läks – et mitte vigu korrata.