Foto: Kalev Lilleorg
Mitmesugust
28. aprill 2018, 09:00

Inga Lunge: probleemid saavad alguse sellest, et inimesed ei oska iseendaga teha sarnast lepingut nagu abielludes

Nädalavahetuseti heidame pilgu Naistelehe kullafondi ja meenutame lähiaastate paeluvamaid persoonilugusid. Täna meenutame kaanelugu Inga Lungega, mil ta veel näosaates laineid lõi.

22. märts 2017

Näitlejanna Inga Lunge sõnul on kõige olulisem harmooniline suhe iseendaga, millest saavad kasu kõik tema ümber. «Suhet endaga peab oskama hoida, sest vaid tänu sellele tekivad posi-tiivsed suhted laste, abikaasa ja sõpradega. Romantilist suhet ei tohiks ületähtsustada.»

Selles 35aastases naises on piisav annus temperamentset diivat, vagurat perenaist ja hoolitsevat ema. Inga on kõik need rollid teleekraanil meile möödunud hooaegade jooksul usutavaks mänginud. «Üks asi on see, mida näevad vaatajad, teine see, milline olen mina,» sõnab Inga. «Mind on televaataja juba aastast 2010 vaid ühes rollis näinud, seega ei saa loomulikult pahaks panna, et paljud sarja «Pilvede all» tegelase Piret Jakobsoni omadused mulle külge poogitakse. Inimesed, kes Tartusse teatrisse ei satu, mind ju muus rollis ei näe. Saade «Su nägu kõlab tuttavalt» oli uskumatult hea väljakutse, kuna sain end lühikese aja jooksul näidata väga erinevate nurkade alt.»

Saates sai Inga kehastuda vanemaks meheks, eakaks prouaks, latiinodiivaks ja Potsatajaks. «Need rollid olid armsad. Arvan, et tänu saate vaadatavusele kinnistusin nüüd inimeste mällu rohkem ikka Inga Lunge kui seriaalitegelase Piret Jakobsonina.»

Naisele oli saade oluline, et tajuda oma loomingulisi piire. «See oli minu kui näitleja jaoks suur tunnustus, et mind sinna kutsuti, teisalt omamoodi tuleproov, milleks ma üldse võimeline olen.»

Sa rääkisid saates ka esinemishirmudest. Said sa tänu näosaatele neist üle või läks see kõik kuidagi lihtsamalt?

Olen abikaasa Toomasega koos päris palju kontserte andnud, seega jäid need hirmud mul pigem keskkooliaja lõppu ja ülikooliaja algusesse. Keeruline oli korraga laulda, kanda grimmi, tantsida ja teha kõike muud. Peale selle oli ka teadmine, et vigu teha ei tohi. Kasvõi see, et keerulise koreograafia tõttu mitte hingeldama hakata ja samal ajal veel rollis püsida. Mõistsin, kui olulised on mulle inimesed, kes mu ümber on. Kui tööd teha on hea, läheb kõik iseenesest. See annab suurema võimaluse õnnestuda.

Mida see saade sinu elus muutnud on?

Teen oma tööd edasi nii nagu varemgi, aga mind ei tunta nüüd enam vaid Piret Jakobsonina.Tean, et on kasvanud üles põlvkond inimesi, kes näeb Helgi Sallos üksnes «Õnne 13» Almat, nägemata imelist lauljat ja näitlejat, rolli taga päris inimest. Natuke on kahju, et see nii läheb, aga eks see ole televisiooni mõju.

Kuna sinu abikaasa, tuntud muusik ­Toomas Lunge tuli juba jutuks, siis mis on teie ­kooselu saladus? Te olete üks praeguse aja silma­paistvamaid paare, kelle omavahelist ­harmooniat on kaugele näha.

Minu ja Toomase koos olemise aeg pole üldse pikk olnud. Oleme suveks kümme aastat koos elanud ja see pole midagi. Võttes mõõdupuuks inimelu, on see suhe alles lapsekingades. Oleme pidevas arengus.

Kas sul on suhte hoidmiseks saladus?

Mul pole veel mingit pagasit, et suhte hoidmisest rääkida. Meil on alles ühe ilusa asja algus. Võiksin sellest rääkida siis, kui koon lapselastele sokke ning meil on endiselt idülliline koos olla. Loodan, et see aeg tuleb ja kõik ongi täpselt nii.

Kõige olulisem aga on suhe iseendaga. Seda peab oskama hoida. See kõik tundub väga lihtne, aga mulle näib, et paljud probleemid saavad alguse sellest, et inimesed ei oska iseendaga teha sarnast lepingut nagu abielludes: sa lubad olla koos nii halvas kui ka heas.

Ennast armastada ja hinnata on väga tähtis. Seda peab endale meelde tuletama. Kui me saame endaga hakkama, pole võimalik rääkida, et meie muud suhted on korrast ära. Kõik saab alguse iseendast.

Kas see egoistlik ei ole?

Loomulikult on see egoistlik, aga kui ma ei pane ennast tähele ja unustan enda, siis ei saa ma ju ennast jagada ega ka teiste vastu hea ega avatud olla. Kui olen kahe jalaga maas, stabiilne, siis tean, kes ma olen. Siis ei saa mind nii kergesti solvata ega kõigutada. Siis pole ka teistega suhtes olek keeruline.

Vahel võib juhtuda, et hakkame elama teiste elu. Kui keegi tuleb meie juurde oma probleemiga, võivad empaatilisemad meist võtta liiga suure osa sellest enda kanda ning iseennast ära unustada.

Milline on sinu meelest õige suhe?

Me ületähtsustame romantilist suhet, kus kõik peab olema ülikirglik ja imeline. Suhted laste, sõprade ning vanematega on minu jaoks samuti tähtsad. Need pole kuidagi vähem olulised kui suhe ­Toomasega.

Kahjuks otsivad paljud paaniliselt seda ühte ja õiget, kes muudaks päeva romantiliseks ja kellega koos saab vaid pilvedes hõljuda. Suhe on aga pidevas arengus ja muutuses. Romantikale vahelduseks on vaja ka midagi muud. Keegi ei jaksa ainult teise õnnelikuks tegemise nimel elada. Arvestama peaks nii enda kui ka inimesega, kes on su kõrval, just sellisena, nagu ta on. Sa ei saa kedagi muuta romantilisemaks, kui ta on.

Kuidas sa seda praktikas kasutad?

Kui mu elus läheb midagi nihu, siis vaatan, et ­oot-oot, mis minuga nüüd toimub. Miks asjad nii lähevad? Ilmselt olen ise teisiti toiminud või ennast sootuks unustanud. Tahan teha seda, mis mind õnnelikuks teeb, võimalikult hästi. Püüan end laadida positiivsete ­emotsioonidega. Proovin leida ka aega enda premeerimiseks, et end mitte surnuks töötada.

Kuidas sinu lapsed sind muutnud on? Tütar Nora on viiene ja poeg Rasmus 12aastane.

Selle kaudu, kuidas ma elan, olen, käitun ja suhtun, tajuvad maailma ka mu lapsed. Muide, ma näen nende pealt alati, kui midagi on valesti. Lapsed on tõelised kodu peeglid. Pole halbu ega häid lapsi – nad kopeerivad oma keskkonda. Nad teevad seda, mida kodus tehakse.

Olen rõõmus, et mu lapsed vaatavad maailma avatud silmadega ega karda midagi. Nad arenevad õiges ­suunas.

Mõtled sa vahel, mis oleks siis, kui sul poleks lapsi?

See oleks väga enesekeskne, sest on inimesi, kes ei saa lapsi või ei taha neid.

Kui poleks lapsi, ei saaks ma aru, miks peaksin üldse siin elus ja maailmas olemas olema. See ongi emaks olemise puhul kõige olulisem: oled loonud elu. Lapsed on siirad ja filtrita, see on imetlust väärt.

Foto: Kalev Lilleorg

Oled sa pidanud seoses sellega, et Toomas (53) on vanem, tegema kompromisse? Hirmutab see sind või kas sa üldse mõtled selle peale?

Kui kirjutaksin raamatu, siis ilmselt looksin enda kõrval oleva ideaalse inimese samaealiseks. Aga tal peaksid kindlasti olema kõik need omadused mis Toomasel!

«Vanusevahe on siiani olnud meie elus kõige lihtsam asi. Mina selles probleemi ei näe.»

Vanusevahe on siiani olnud meie elus kõige lihtsam asi. Mina selles probleemi ei näe. ­Loomulikult, kui paneme 20 aastat meie vanustele otsa, võib see olukord olla hoopis teine, kuna võivad ilmneda ­tervise­probleemid ja muud mured. Keegi aga ei välistada, et haigused ja tujukus ei taba meist nooremaid inimesi.

Keegi meist ei tea endale antud aega. Elu on nii lühike, et muretseda pole mõtet. Elan hetkes ja olen õnnelik, et meil on võimalik teineteist armastada. Võtan sellest maksimumi.

Kõikides perekondades on kriise ja tülisid. ­Kuidas sina neid lahendad?

Suhtes on alati keerulisi hetki. Oluline on oskus keerulisest olukorrast koos välja tulla. Loomulikult, meil kõigil on kriise ja hetki, kus pisarad voolavad ja tunneme, et nii ei saa ega taha. Emotsioonid löövad pea peal kokku, aga tähtis on sellest välja tulla. Oskus koos raske aeg üle elada annab nii palju ühele suhtele juurde ja teeb selle kordades tugevamaks.

Lahti öelda on elus kõige lihtsam asi, mida ei peaks nii palju tegema.

Millal siis peaks lahti ütlema?

Kui täna tekib tüli ja homme minnakse lahku, on midagi ikka sinu enda sees väga viltu. Arvan, et isegi kui tüli kestab nädala, pole vaja veel kusagile joosta. Elu ongi keeruline. Inimene olla on keeruline, aga ka väga lahe.

Kui me oleme südames ära tundnud, et suhe on õige, peame seda lihtsalt usaldama. Loomulikult on ka eksimusi, aga selle peavad mõlemad pooled ära tundma.

Kes on Toomas Lunge sinu jaoks (peale selle, et ta on sinu abikaasa)?

Tee, mis sa teed, Toomas Lunge on Eesti mõistes staar ja minul on sinna ikka väga palju maad minna. Tähed üheks õhtuks oskame me kõik olla. Meie väikeses riigis saab väga kiiresti kuulsaks. Mine seisa Tallinna Raekoja platsil ja hoia näpp püsti. Tee seda nädal ja usu mind, juba reedel kirjutab sellest keegi.

Toomas on imeline mees, kes teeb oma asja kire ja armastusega. Imetlen teda väga ja loodan, et ka mina saan sama kaua enda erialal edukalt tegutseda. Olen otsustanud andestada, et minu kõrval näosaates seisnud Toomast tutvustati kui Inga Lunge abikaasat. Ta on mees, keda peab hoidma, armastama ja tunnustama.