Mozarti „Võluflööt“Foto: Vida Press
Mitmesugust
24. aprill 2018, 17:11

EBAÕIGLUS? Lapseootel sopran ei tohi Mozarti etenduses kaasa lüüa (7)

Prantslannast klassikaline laulja Julie Fuchs ootas pikisilmi esinemist mainekas Hamburgi Staatsoperis. Siis aga tuli ootamatu uudis: kuna lauljanna on lavastuse ajaks neljandat kuud rase, ei soovita teda etenduses näha.

Fuchs teatas austajatele Facebookis, et tema osalemine Mozarti ooperis „Võluflööt“ noore Pamina osas jääb ära. Lavastaja sõnul on naise rasedus ohuks etenduse kunstilisele terviklikkusele. Lihtsalt  öeldes: fantaasiajutustus Öökuningannast ja muudest tegelastest, mida ooperimaailmas sageli üheks kõige jaburamaks libretoks peetakse, ei ole lihtsalt usutav, kui Paminal kõhuke ees on.

Fuchs on väga pettunud, sest nii füüsiliselt kui vokaalselt on ta praegu tippvormis. Naine uuris ka võimalusi teha väikesi muudatusi, et tema välimus poleks segavaks elemendiks (näiteks võib muuta laulja kostüümi), kuid talle öeldi ära.

Facebookis kommenteerijad on marus: lapseootel naist, kel pole ju mingit haigust ega muud viga küljes, diskrimineeritakse räigelt. Paljud soovitavad, et Fuchs palkaks advokaadi, teised soovivad naisele karjääris ja isiklikus elus edu. Lauljat ootab siiski juunis ees etendus Zürichis, kus ta laulab peaosa Monteverdi ooperis „Poppea kroonimine“.