Foto: Pixabay
Mitmesugust
21. aprill 2018, 11:00

Eksperiment: kuidas saada peavaludest priiks?

Lausa 74 protsenti maailma inimestest on aeg-ajalt peavaludega kimpus. Mõned vähem ja teised, õnnetukesed, rohkem. Kuna raseduse üks «kaasavaradest» oli minu puhul peavalu, otsustasin välja nuputada, mis oleks parim abimees selle vastu.

Pean tunnistama, et esialgu valutas pea harva, seega otsustasin seda pigem ignoreerida. Ajapikku muutus valu aga nii ebameeldivaks ja pidevaks, et tuli mingi lahendus leida. Kuna ma ei ole suuremat sorti tabletineelaja ja valuvaigistit võtan vaid viimases hädas, ei tundunud igapäevane ravimite söömine mulle kuigi ahvatlev.

Ravimiks kokakoola

Kannatasin vaikides, kuni tegin ühel hetkel ootamatu avastuse – peavalu aitab leevendada kokakoola! Jah, tundub irooniline umbusaldada ravimit ja samal ajal keemiat sisse kulistada, aga mis sa hädaga ära teed, kui selline isu iga päev kimbutas. Mida rohkem ma sellele järele andsin, seda vähem ka pea valutas.

Oi, kuidas ma juubeldasin. Tore oli elada ilma valuta. Olgu, tean, mida mõtlete – kuidas on üldse võimalik, et selline jook aitas? Oleme ju kuulnud, et sellega saab torusid puhastada ja roostet lahti leotada, aga peavalust vabaneda? Arst selgitas mulle, et arvatavasti olen elus nii palju koolat tarbinud, et selle joomata jätmine tekitabki peavalu ja on nii-öelda võõrutusnäht. Sellel ei saa siiski tõepõhja all olla, sest ma pole iialgi nii palju kokakoolat joonud kui raseduse alguses.

Muide, internet väitis, et algselt apteekidesse müügile paisatud kokakoola-siirup oligi mõeldud peavalude vähendamiseks. Tollal olevat apteeker soovitanud seda lahjendada veega, aga üks klient teinud seda hoopis gaseeritud toonikuga. Nõnda sündiski imejook … Seda, kas lugu vastab ka tõele, ei oska ma kinnitada. Loogilisem seletus oleks vast teine internetist leitud arvamus, et ka madal veresuhkur tekitab peavalu. Kuna kokakoola on suhkrupomm, ongi see suurepäraseks leevenduseks.

«Avastasin end kahe­liitriseid pudeleid sisse kulistamas.»

Paraku hakkas aga jook ühel hetkel vastu. Tõsi, mitte küll maitse pärast, vaid seetõttu, et avastasin end päevas kaheliitriseid pudeleid sisse kulistamas ja see ei tundu kuigi tervislik ega mõistlik valik, mida rasedana teha. Olgem ausad, ka mitterasedana.

Magneesiumipuudus?

Koolast loobudes hakkasid vastikud peavalud tagasi hiilima. Siis aga kuulsin magneesiumiga mineraalveest nimega Donat Mg, mida võib leida näiteks ökopoodidest. Uurisin selle kohta pikemalt ja otsustasin järele proovida. Nimelt väidavad targad inimesed, et magneesiumipuudus jääb inimestel sageli diagnoosimata, kuna vereanalüüs seda ei näita. Sel lihtsal põhjusel, et vaid üks protsent kogu keha magneesiu­mist ringleb veres. Magneesiumivajadus suurenevat ka sportliku eluviisi korral, lapseootel naistel ja eakamatel inimestel. Kuna mina kuulun neist ühte kategooriasse, tundsin, et see vesi ei saa mulle halba teha. Lisaks tundus mõte mullivee joomisest tunduvalt kasulikum ja parem kui iga päev musta keemilist suhkrujooki kulistada.

Esimesed muljed veest olid pehmelt öeldes vastikud. Kuigi alguses tundus, et tegemist on täiesti maitsetu joogiga, jäi suhu järelmaitsena vastik tabletimekk. Kurvalt vaatasin ma pudelil asuvat joont, mis näitas, palju peaks päeva jooksul seda vett tarbima, et vajalik magneesiumikogus kätte saada. Hoidsin aga hinge kinni ja kulistasin kaks klaasi sisse. Õpetuses seisis, et seda oleks hea juua õhtuti, sest pidavat tekitama hea une. Ei teagi, kas asi oli vees või mitte, aga uni oli tõesti magus. Samas võis see olla ka üks rasedusega seotud sümptomeid …

Kolmandal päeval taipasin, et võin ju veele ka siirupit lisada, et maitse veidi parem oleks. Tõesti, pärast seda oli jook tunduvalt meeldivam!

Koka või vesi?

Umbes nelja päeva möödudes mõistsin, et mu pea ei ole juba ammu valutanud. Et katse sada protsenti kindel oleks, lõpetasin jälle kolmeks päevaks vee tarbimise – peavalu naasis. Vett juues oli peavalu aga läinud nagu noor mees, kes on ootamatult võõra naise käest kuulnud, et saab isaks.

Seega võin eksperimendi lõpetuseks öelda, et katsete põhjal aitavad peavalu vastu ühtmoodi hästi nii magneesiumiga vesi kui ka kokakoola. Kui rõhuda tervematele hammastele ja tervislikkusele, peaksin soovitama magneesiumivett. Isegi selle järelmaitset ei maksa peljata, sest kui andsin vett enda ämmale proovida, ütles ta, et ei tunne mingit kummalist mekki. Noh, eks maitsemeeled olegi erinevad.

Peavaludega kimpus olijal aga tasub ehk seda jooki katsetada. Proovida ju võib – mina nägin tulemust juba mõne päeva möödudes.

KAS KOKAKOOLA JA MAGNEESIUMIGA VESI TÕESTI AITAVAD PEAVALU VASTU?

Vastab BENU Võru Rimi apteegi farmatseut Liia Luik.

Magneesiumist võib olla abi sellise peavalu puhul, mis on tingitud pingest ja kergest vererõhu tõusust, nt raseduse puhul. Sellisel juhul on aga vajalik raviannus, lihtne n-ö looduspoe magneesiumivesi tulemust ei taga. Ka vedelikupuudus võib peavalu tekitada ja on tõsi, et mineraalidega rikastatud vett juues võib see tõesti kaduda. Peavalu võib tekitada ka liiga madal vererõhk, mida kofeiin leevendab, kuna tõstab seda. Ehkki koolajoogi retsept ei ole meile täpselt teada, on selles kindlasti vesi, kofeiin ja glükoos. Ravimiks ei saa seda aga kindlasti lugeda ja eriti suures koguses seda juua ei soovitata.

Pideva peavalu puhul on otstarbekas pöörduda nõu saamiseks apteekri või perearsti/-õe poole, kelle abil selgitada välja valu põhjus ja veenduda, et tegemist ei ole mõne haiguse tunnusega.

Rasedusaegse peavaluga peaks pöörduma arsti või ämmaemanda poole, et selgitada välja põhjus. Apteegist saab lühiajaliseks kasutamiseks soovitada paratsetamooli sobivas annuses, aga järjest enam lubatakse tarvitada ka ibuprofeeni.

Ravimit valides tuleb kindlasti jälgida apteekri, pereõe või -arsti nõuandeid. Manustamisel tuleb jälgida annuse õiget suurust, mille leiab pakendi infolehelt. Väiksema annuse puhul ei pruugi see toimida ja võib tekkida kahtlus, et ravim ei aita, ehkki õiges koguses manustatuna on tõenäosus valu leevendamiseks väga suur.

Lugu ilmus esmakordselt Naistelehes 2016. aasta juulis.

Foto: Pixabay