Ka Columbine'i koolis toimus täna mälestus- ja protestiüritusFoto: AFP/Scanpix
Maailm
20. aprill 2018, 21:00

Kurikuulsa koolitulistamise aastapäeval toimus järjekordne tulistamine, USA õpilased protestivad (1)

USA ühe kurikuulsaima koolitulistamise aastapäeval marssisid tuhanded õpilased tundidest välja, et protestida koolivägivalla ja liigleebete relvaseaduste vastu. Ühes Florida koolis aga toimus tulistamine, milles õpilane viga sai.

1999. aasta 20. aprillil lasid Columbine'i keskkooli lõpuklassi õpilased Eric Harris ja Dylan Klebold maha kaksteist koolikaaslast, ühe õpetaja ning sooritasid lõpuks enesetapu. Kaks süngete plaanidega sõpra on sellest päevast saati olnud nii järgmiste koolitulistajate iidolid kui ka meenutuseks sellest, kui tõsiseks võib muutuda olukord, kus keegi tunneb end kõrvalejäetuna. „Columbine“ on saanud märksõnaks, mis koondab endas kõike koolitulistamisega seotut, kiusamisest relvade kättesaadavuseni.

Ristid 1999. aastal hukkunud õpilaste mälestuseks Foto: AFP/Scanpix

20. aprillil on koolid USAs sageli kõrgendatud tähelepanu all. Harris ja Klebold ennustasid õigesti ette, et nende kuritegu, ehkki praeguseks kaugeltki mitte kõige ohvriterohkem, inspireerib tulevasi koolimõrvareid.

Nii tänagi. Foresti keskkoolis Floridas, Ocala linnas tuli üks meessoost õpilane relvaga kooli ja tulistas teist poissi jalga. Kannatanu seisund ei ole õnneks tõsine. Hirmunud õpilased barrikadeerusid klassiruumidesse ja lükkasid toole ning laudu uste ette. Politsei võttis tulistaja vahi alla.

Foresti kooli õpilased plaanisid muidu täna samuti koos tuhandete eakaaslastega võtta osa üleriigilisest õpilasprotestist. Kell 10 hommikul jalutasid õpilased tundidest minema. Osalejaid oli üle 2000 koolist ning kõigist osariikidest, vahendab BBC. Protesti eesmärk on avaldada meelt tulirelvade kerge kättesaadavuse, koolivägivalla ning poliitikute tegevusetuse vastu.

Eelmine üleriigiline meeleavaldus toimus 24. märtsil reaktsioonina 14. veebruaril Floridas Parklandis toimunud koolitulistamisele, kus hukkus 17 inimest.