Elisabeth PurgaFoto: Erakogu
Blogid
21. aprill 2018, 13:00

BLOGIAUHINNAD | Blogija Elisabeth: inimesed võiksid agaramalt kommenteerida

"Blogi on lihtne tööriist, mille abil võid teha ükskõik mida, alustades maailma muutmisest ja lõpetades oma poenimekirja jagamisega." - autor teadmata.

16. juunil jagatakse taas Eesti blogiauhindu. Praegu saavad blogijad end veel võistlusele reigistreerida. Õhtuleht esitas oma blogi kirja pannud kirjutajatele kümme küsimust ning tutvustab blogijad teilegi.

Nimi, vanus, amet: Elisabeth Purga, 20, noorsootöötaja ja tantsutreener

Elisabeth Purga Foto: Erakogu

Bloginimi ja –aadress: A little about everything, www.elisabethpurga.com

Lugejate arv päevas: umbes 300

Kui kaua oled bloginud: üle kolme aasta

Kandideerimise kategooria: Ilu- ja moeblogid

1) Kui blogiga alustada plaanisid, siis millised bloginimed laual olid? Kuidas sai valituks just praegune nimi?

Ausalt öeldes polnudki muid nimesid laual. “A little about everything” tuli mulle koheselt pähe ja kuna see võttis ilusti kokku loodava blogi sisu, jäingi selle juurde. Kuigi kirjutan küll enamasti iluteemadel, ei tea ma kunagi ette, millest mõnikord soov kirjutada tuleb ning seepärast kutsungi seda blogiks, kust leiab natuke kõike.

2) Kas sul on teemasid, millel tahaksid avalikult sõna võtta, aga julgusest jääb puudu?

Ei ole sellist olukorda ette tulnud. Küll aga on mõndadel teemadel paslik läbi mõelda, kuidas sellest kõneleda. Näiteks kuidas kirjutada mingil teraval teemal niimoodi, et kellelegi liiga ei tee jne.

3) Kas kirjutad postitusi pigem öösel või päeval? Miks?

Tavaliselt hilisõhtul, pärast tööd. Kuna minul (nagu enamikel eesti blogijatel) on blogi pigem hobi mitte põhitöökoht, siis vahel on keeruline selleks aega leida. Aga kuna blogimine on midagi, mida ma tõsiselt naudin, leian selleks aega ka kõigi oma muude tegevuste kõrvalt ning see aeg juhtubki tihti olema just hilisõhtutel.

4) Kas oled mõelnud blogi asemel vlogida, sest blogimine on täna juba justkui eilne päev?

Kes seda ütles, et blogimine justkui eilne päev on? Ma arvan, et see oleneb, kelle mätta otsast vaadata. Kindlasti võib blogimine ja lugemine üleüldse olla igav näiteks enamike teismeliste jaoks, aga blogi statistika näitab, et see pole ka minu põhiline sihtgrupp. Kirjutan pigem siiski juba täiskasvanud (või vähemalt täiskasvanulikele) naistele, kes väärtustavad lugemist ja kvaliteetset infot tihti vähemsisukate vlog-stiilis videote üle. Ärge saage valesti aru, ka videod ja vlogid on väga ägedad, kui nendel on mingisugune sisu ja nad annavad edasi kasulikku informatsiooni. Küll aga arvan, et minust ei saa inimene, kes filmib lihtsalt oma igapäevaelu, mida sööb ja kus käib, sest ei näe taolistel videotel väärtust. Erandid on muidugi näiteks reisivideod, mida ma väga armastan, sest see annab edasi huvitavat infot valitud sihtkoha kohta. Minu silmis peab vlogil olema mingisugune lisaväärtus, et video oleks vaatamist väärt, mitte lihtsalt oma tavaelu näitamine. Aga see on muidugi ainult minu ja ilmselt ka üpris ebapopulaarne arvamus, sest vlogid on tõepoolest hetkel ühed vaadatuimad videod.

5) Kas Eesti pisikese turu jaoks pole blogijaid juba liiga palju?

Ma ei ütleks. Nii palju kui on inimesi, on ka erinevaid huvisid ja arvamusi ning on hea, kui blogimaastik on suur ja lai, sest siis leiab igaüks endale sobiva blogi.

6) Milliseid postitusi meeldib sulle kõige rohkem teha, kas jutu-, pildi- või videopostitusi? Miks?

Mulle meeldivad kõik! Pilt ja jutt käivad minu jaoks kindlasti kokku, aga samas meeldib mulle ka väga kaamera ees olla. Täitsa oleneb tujust ja teemast – mõnikord on soov kirjutada, teinekord aga tundub, et kaamera ees jutustamine on mingi konkreetse teema jaoks palju parem variant.

7) Üks suur bränd pakub sulle väga head koostööd ja tahab kiitva postituse eest maksta väga palju raha. Tegelikkuses ei meeldi see toode sulle aga üldse. Kuidas käitud - kas pigem teed hea raha eest siiski positiivse arvustuse ära või kirjutad hoopis ausa arvustuse ning kaotad raha ja koostööpartneri?

Enne koostööd räägime alati partneritega läbi, et mina avalikustan vaid oma ausaid arvamusi ja kogemusi, seega kindlasti ei teeks ma ka suure raha eest kiitvat postitust tootest, mis mulle tegelikult ei meeldi. Mulle tundub, et see, kui sa oma postitustes ausalt ei räägi, kumab ka lugejatele läbi ja nii kaotad nende usalduse. Minu jaoks on lugejate usaldus palju suurem väärtus kui hiiglaslik rahasumma. Samuti on minu silmis alatu oma lugejatele valetada, kuna ilmselt suuresti tänu nende olemasolule saab blogija häid koostööpakkumisi.

8) Mis on olnud kõige negatiivsem ja kõige positiivsem kommentaar läbi aegade sinu blogis? Kui palju läheb sulle korda (negatiivne) vastukaja, mida blogile saad? Kas võtad seda arvesse või ajad pigem ikka oma asja?

Negatiivseid kommentaare pole õnneks palju olnud, iluvaldkond on minu silmis selles suhtes ka suhteliselt ohutu tsoon. Kui jagan näiteks oma blogis infot uute toodete kohta, mis kellelgi selle vastu ikka olla saab? Kuid oli üks kord, kui tegin koostööd portaaliga Noorte Hääl ning nemad jagasid seal ühte postitust minu blogist. Postitus oli teemal "Mida kinkida oma vennale/poiss-sõbrale/isale valentinipäevaks" ning seal oli palju kommentaare stiilis "Issand kui nõmedad ideed, mina küll eales raamatut kingituseks ei tahaks". Eks seal mängis ka rolli see, et õelaid kommentaare sai avalikustada anonüümselt, oma nime alt ju keegi üldiselt halvustada ei julge. Aga positiivseid kommentaare on õnneks väga tihti ning see aitab negatiivseid kommentaare mitte tõsiselt võtta. Üleüldiselt kommenteerida võiksid inimesed agaramalt, kuna mulle tundub, et positiivne arvamus jäetakse tihti vaid enda teada. Aga üks positiivse kommentaari jätmine, mis võtab sinult vaid hetke, võib kommentaari saajale nii palju rõõmu teha! Muidugi tasuks arvesse võtta kvaliteetset tagasisidet ja konstruktiivset kriitikat, kuid seda näeb internetis kahjuks päris vähe.

9) Kui isiklik on liiga isiklik? Kas on mõni teema, millest oled juba hakanud kirjutama, kuid siis otsustanud, et see on liiga isiklik ning oled jätnud postituse avaldamata? Kui jah, siis mis teema? Kui ei, siis kas sinu arvates on mõni asi kirjutamiseks liialt isiklik?

Kindlasti jätan mina kirjutamata igasugused draama-teemad, mis kahjuks küll kõige enam lugejaid ligi tõmbab. Aga kuna mina ei tee midagi vaatajanumbrite pärast, vaid jään ikkagi enda sisetundele truuks, siis negatiivsusest ja asjatutest draamadest katsun hoiduda. See pole küll otseselt seotud isiklikkusega, kuid mõned asjad võiks üleüldiselt kirjutamata jätta, eriti mis puudutab näiteks kellegi laimamist või maha tegemist. Kui teemat on siiski vaja arutada, proovin mõelda, kuidas sellest emotsionaalselt mitte kirjutada ning leida olukorrale lahendus või mida positiivset välja tuua. Isiklikud teemad on muidugi igaühe enda otsustada. Ma arvan, et kõigest on okei kirjutada, aga tuleb läbi mõelda, kuidas seda teha.

10) Kas sinu päris esimene blogipostitus on kättesaadav? Millise tundega sellele tagasi vaatad? Ehk jagad ka meiega.  

Minu kõik blogipostitused, ka kõige esimene, on kättesaadavad ja olen salamisi andnud endale lubaduse, et ükskõik, kui piinlikud need mulle ka kunagi ei tunduks, jätan nad siiski avalikuks. Olen nõus mõtteteraga, mis ütleb: "Sa ei ole teinud arengut, kui sa ei vaata oma kunagistele töödele tagasi ja ei tunne piinlikkust". Olen ju bloginud üle kolme aasta ning on äärmiselt loogiline, et olen selle aja jooksul teinud suuri edusamme. Üldiselt on mu peas kaks mõtet, kui oma vanu blogipostitusi loen: oi kui kehva kvaliteediga pildid ja miks ma sisukamalt ei kirjutanud? Esimene blogipostitus on avalikustatud 10. detsembril 2014 ning see on lihtsalt üldine, ennast tutvustav postitus. Otseloomulikult jagan seda ka teiega: http://www.elisabethpurga.com/2014/12/hello-let-me-introduce-myself.html.

Kuni 30.04 saab oma blogi Eesti blogiauhindade jagamisele kirja panna veebilehel eba.marimell.eu. Mais toimub rahvahääletus ning kõik saavad anda hääle oma lemmiku poolt. Tänavused Eesti blogiauhinnad jagatakse välja 16. juunil Tellisikivi loomelinnakus asuvas Vaba Lava teatrikeskuses. Üritus on mõeldud kõigile ja kohale on oodatud nii blogijad kui ka blogilugejad. Üritus on kõigile tasuta.