Laura PõldvereFoto: Aldo Luud
Inimesed
18. aprill 2018, 16:52

Laura Põldvere: vannitoal on väga oluline koht minu loomingus (7)

Eesti jazziliidu esinaine, pop- ja džässlaulja Laura Põldvere, kes avaldas hiljuti koos saksofonist Villu Veskiga ühisalbumi "Crazy Enough", rääkis Vikerraadio saates "Stuudios on Sten Teppan", kuidas suur osa plaadil sisalduvast loomingust valmis kodus vannitoas.

"Vannituba on väga oluline koht minu loomingus üleüldse. Kusjuures Eesti teatri- ja muusikaakadeemia neljanda korruse tualettruum kõlab väga ilusasti  –kui ma ei saanud prooviruumi, siis käisin harjutamas just seal." 

Laura Põldvere rääkis saates, et tema ühine projekt Villu Veskiga on nüüd kestnud ligi kaks aastat: "Kui me esimest korda arutasime teemat, et võiks koos muusikat luua, siis olime mõlemad imestunud, et enne 2016. aasta kevadet ei olnud me mitte kunagi koos mänginud – isegi mitte ühel laval koos olnud."

Kas koostöö põhjuseks võis olla see, et Laura on alates 2016. aasta sügisest Eesti jazziliidu juht, ei oska lauljatar ise öelda: "Vaata, kui kasulik see tegelikult on: ega sealt majanduslikult väga midagi tagasi ei tule, aga kui tuleb, siis midagi muud - muusikat ja häid inimesi," lausus Laura. 

Värske plaadi "Crazy Enough" nimi pole sugugi juhuslik. Kui Laura soovis alguses plaadi nimeks "Tenermi Vicino", mis väljendab Itaalia maffia armastust, siis Villu leidis, et "Crazy Enough" kirjeldaks paremini plaadi sisu: "Kuigi ta jääb tantsulisse, mõnusasse džässivõtmesse, siis me aegajalt laseme improvisatsioonipisiku endast välja."

Lauljannal on Itaalia osas alati olnud teatud tõmme: "Kui keegi küsib, mis on see koht, kuhu sa tahad tagasi minna, siis on see Itaalia. Mulle meeldib rännata, maailma näha ja kogeda, aga võibolla ei läheks esimese asjana tagasi. Itaaliasse aga küll."

Plaati ühe mõttega kokku võtta on raske ja lauljanna ei soovi end panna džässmuusiku raami: "Kui tahta öelda, mis muusikat me teeme, siis see on segu džässist, popist, tehnost, vaba-improvisatsioonist. Mis iganes tundus mõnus, siis see kõik on sinna plaadile pandud," rääkis lauljanna.

"Peaaegu kõigi lugude järgi on võimalus tantsida. Tegime väga palju sellist, et Villu improviseeris ja mina luuperitega salvestasin teda - pärast lõikasime loo kokku." Villu puhul oleks kindlasti liiga kitsas öelda, et tegemist on vaid saksofonistiga. "Ta on selline multifunktsionaalne tegelane," arvab Laura. 

Oma noorele eale vaatamata on Laura jõudnud toimetada nii pop-muusika servas kui džässmuusika nišis: "Olen mõelnud ja analüüsinud neid hetki ja arvan, et see on saladus mitte läbi põleda – olla kord ühes, kord teises teemas. Aga võibolla mulle meeldib olla selles hetkes, kus ma saan laval vabalt loominguga käituda. Mulle meeldib võimalus vajadusel astuda välja piiridest."

"Mõni muusikastiil, mida ma teen, ei peagi puudutama kõiki. Igaühel on oma asi, mis teda kõige rohkem kütkestab."

Täispikk intervjuu on järelkuulatav siin: