Selle halli särgiga läks Lizzy kooliFoto: Tiffany Tompkins/Bradenton Herald/SIPA
Mitmesugust
16. aprill 2018, 21:56

Rinnahoidjata kooli läinud tüdruku rindadele kleebiti plaastrid peale (14)

17aastane Florida kooliõpilane Lizzy Martinez korraldas 16. aprillil oma koolis rinnahoidjavaba päeva protestiürituse. See on vastuseks kooli personali ja juhtkonna kohtlemisele, kui Lizzy ilma rinnahoidjata kooli tuli, vahendavad Metro ning kohalikud kanalid WPTV ja Brandenton Herald. Meelt avaldanud õpilased küsivad: „Kas minu nibud solvavad sind?“

Lizzy avastas 2. aprillil, et oli saanud seljale vastiku päikesepõletuse. Et tulitavat nahka mitte ärritada, jättis ta rinnahoidja, mille õlapaelad ja pannal oleksid vastu selga hõõrunud, üldse selga panemata. Peale tõmbas ta lohvaka halli särgi, et pesuta olekule mitte tähelepanu tõmmata.

Kuid üks õpetaja siiski märkas, et Lizzy ei kanna ülakehal pesu. Tüdruk käsutati direktori kabinetti, kus koolijuht talle teada andis, et 17aastase keha „segab“ nii õpetajat kui klassi poisse. „Ma vaatasin teda nagu: „Nalja teete või?“,“ kirjeldab Lizzy. Mis õigusega poisid üldse tema rindu tohivad vahtida? Direktor käskis Lizzyl halli särgi peale veel ühe topi tõmmata, mida tüdruk ka tegi. 

Kuid sellest ei piisanud. Direktor saatis ta kooliarsti kabinetti ning seal tõmmati tüdruku nibudele plaastrid peale. „See oli alandav,“ räägib Lizzy. „Minu kool andis mõista, et poiste haridus on tähtsam kui minu oma ning et ma peaksin oma keha häbenema,“ kirjutas Lizzy sotsiaalmeedias. 

Tüdruku ema Kari on samuti toimunust häiritud. Ta võttis ühendust piirkonna koolide juhatajaga ning pööras tähelepanu sellele, et nende piirkonna koolides ei ole rinnahoidja kandmine tüdrukutele kohustuslik. Ta kinnitas, et kui riietumisnõudeid uuendatakse, lisatakse tüdrukutele ka kohustus kanda pesu.

Ent seegi pole Kari ja Lizzy meelest päris õige lahendus. Miks peaksid tüdrukutele kehtima erireeglid, arutleb ema ja ütleb, et tüdrukute geneetiliste iseärasuste pärast ei tohiks neile lisanõuded anda. Lizzy lisab: „Tahaks näha, kas minu klassi poisid oleksid nõus kopsuka või kubemekaitsega ringi käima.“

Seega korraldaski Lizzy 16. aprillil boikoti (ingl. k. bracott, sõnast bra ehk rinnahoidja), milles kutsus tüdrukuid üles jätma rinnahoidja koju ja poisse kleepima särgile plaastreid. Pole täpselt teada, kui paljud õpilased protestiüritusega kaasa läksid, kuid teadaolevalt toimusid sarnased üritused veel mõnes teises koolis.

Meeleavaldusele eelnenud reedel saatis kooliringkonna juhatus lapsevanematele kirja, milles hoiatas, et protestijaid ootab karistus riietusnõuete mittetäitmise eest. Igasugused koolis ette nähtud tegevuse välised aktsioonid on häirivad ning võivad mõjutada osalejate käitumishinnet.