Mõrv ühes ohtlikumas, Jalisco osariigis. Foto: AFP/Scanpix
Blogid
15. aprill 2018, 16:35

Mehhiko valimised on läbi aegade kõige vägivaldsemad (2)

Tulen mina õhtupoolikul Meridast koju ja avastan, et pea kõikide majade väravad või seinad on ära värvitud. Parteitemaatikasse.

Kõnnin bussipeatusest kodupoole ning igal jumala majal on mingigi märge valimistele. Naeran juba omaette, et kas koju saabudes avastan, et ka minu maja on ära värvitud. Siiski mitte.

Aga Mehhikos on 1. juulil tulemas üleriigilised valimised – valitakse nii president kui ka parlament. Riigi praegune president Enrique Pena Nieto seekord valimistel ei osale, sest tal on kaks ametiaega täis.

Valimiste tulekust ei ole võimalik mööda vaadata ka välismaalasel. Iga kord Meridasse sõites kuulan koos bussijuhiga raadiot (ta paneb selle nii kõvasti mängima) ning seal tulevad pidevalt valimisteemalised reklaamid.

„Mina lähen 1. juulil valima, sest minu riik ON mulle tähtis!“

„Morena, Mehhiko lootus.“ See viimane reklaam meeldib mulle kõige rohkem, sest kõlab hästi: „Morena, la esperanza de Mexico“. Muide, Morena tähendab tumedajuukselist ja tumedama nahaga naist. Kui siis huvi pärast hakkasin guugeldama, milline poliitik end nii naiselikult eksponeerib, siis selgus, et see on hoopis partei.

Igatahes, tagasi Sanahcati ja siinsete valimisreklaamide juurde. Jäin tänaval mitu korda seisma, et neid pildistada. Minu kõrval peatus üks naine, kellega jäime juttu rääkima. Ka tema märkis, et vot, hommikul reklaame polnud, aga päeval tuldi ja hakati maalima. Tundsin huvi, kas elanikud ikka saavad mingit tasu selle eest, et nende majaseina valimisreklaamideks kasutatakse. Jaa, neile pidavat maksma. Kui palju, seda ma kahjuks ei tea. Aga kindlasti on see väga miniatuurne summa.

Terve küla pidi nagunii olema siin PRI poolt, seega ma muid reklaame polegi näinud. Alles möödunud nädalal toimusid ka rongkäigud mööda küla, kus siis kandidaat kõndis, tema selja taga trummarid ning neile järgnesid sajad inimesed.

Poes olles märkasin aga üht ajalehte, mille esilehel teatati, et tänavused valimised on Mehhikos läbi aegade olnud kõige vägivaldsemad. Selgus, et alates valimiste algusperioodist sel sügisel on tapetud 29 poliitikut ning umbes sadat on ähvardatud. Alles sel nädalal tapeti Michoacani osariigis (üks viiest üliohtlikust Mehhiko osariigist) 25-aastane roheliste liikumise liige. Vähem kui kaks nädalat pärast oma kampaania algust. Ma vaatasin selle naise (Maribel Barajas) pilti ja mõtlesin, kellele küll selline armas ja õbluke naine liiga tegi, et oli vaja ta rusikahoopidega teise ilma saata. Hirmus ikka.

Sel nädalal tapeti ka ühe väikelinna linnapea. Kokku on nende valimiste ajal tapetud kaheksa linnapead.

Hoia end minu reisiseiklustega kursis ka Facebooki lehel!