Foto: PantherMedia/Scanpix
Suhted
12. aprill 2018, 11:33

KONTORIROMAAN: kuidas turvaliselt semmida kolleegiga? (6)

Töökaaslasega semmimine on riskantne värk, nendib FHM. Selle kohta on sageli reeglid, see toob kaasa kolleegide sosinaid ja võib tööalaselt keerukaid olukordi tekitada. Äri- ja tööetiketi teemalise raamatu autor Scott Steinberg pani kirja, millega pead arvestama juba enne seda, kui kaunile naiskolleegile silma teed.

1. Paljud ettevõtted ei salli oma töötajate omavahelisi armusuhted. Isegi kui vastavaid reegleid ametlikult pole või mittemärkamist teeseldakse. Kõige esimese asjana mõtlegi järgi või uuri järele: milline on mu tööandja suhtumine kontoriromaanidesse? Kui riskid hundipassi saamisega, siis on kindlasti mõistlikum tšikke kuskilt mujalt sebida.

2. Kui siiski otsustad kolleegiga tegude peale minna, siis mõtle: kas oleks võimalik olukorda mõlema poole jaoks kuidagi kergemaks teha? Ehk on võimalik ühel osapooltest näiteks teise osakonda ümber liikuda? Nii lööks tööalased mured vähem välja ja suhe oleks ka teistele kolleegidele vähem märgatav.

3. Kas suhe peaks olema salajane või avalik? Mõtle sellele, kuidas töökaaslased ja kliendid võivad reageerida ning millises valguses see võib teid näidata? Enamasti soovitatakse suhte kohta mitte valetada, aga hoida seda mõistlikult vaka all.

4. Kuidas jääda professionaaliks? Isiklikud ja tööalased tegemiseks peaksid olema rangelt lahus. Ning ka töökoha varustus ja suhtlemisvahendid on mõeldud vaid tööga seotud ülesanneteks.

5. Kas naljatada on ohutu? Mõtle sündsusele ja teiste inimeste tunnetele. Naljad võivad minna ka kontekstist välja.

6. Millised reegleid tuleks tööl olles järgida? Kas suudelda on okei? Hängida teineteise kabinettides, uksed suletud? Ja kuidas peaks reageerima töökaaslaste klatšile?

7. Mis juhtub siis, kui asjad lähevad tööl veidraks? Rääkige omavahel võimalikest komplikatsioonidest. No näiteks kadedus: üks teist saab palgakõrgendust, aga teine mitte. Paranoia: mida teist räägitakse? Kui ülemus hindab sinu arvamusi, aga mitte tema omi?

8. Mis juhtub siis, kui te osutute konkurentideks? Näiteks kandideerite mõlemad osakonnajuhi kohale. Rääkige võimalikud kitsaskohad ja tegutsemisviisid läbi.

9. Kuidas jääda professionaaliks, vol 2? Võib juhtuda, et sa pead arvustama tema tööd, andma ebameeldivat tagasisidet või edastama halbu uudiseid. Kuidas suudad hoida lahus oma tunded naise vastu ja oma tööülesanded kolleegina?

10. Kuidas tagada, et te teineteist ära ei tapa? Kui olete koos nii kodus kui tööl, siis võite tunda, et näete teineteist liiga palju. Leidke omaette stressimaandamise aega ja andke teineteisele õhuruumi.

11. Mis juhtub siis, kui suhtest midagi välja ei tule? Kuidas jätkub teie tööalane suhe, kui te enam ei sebi? Mõelge sellele aegsasti.