Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
7. aprill 2018, 09:49

Kuidas häbitundest üle saada? Mõtle ennast kõrvalseisjaks! (3)

Enamik meist on tundnud seltskonnas alandust ja häbi. Võib-olla kasutame millegi kohta vale sõna ja keegi parandab meid. Või ei oska me kohe vastata mõnele küsimusele, mille vastust tegelikult teame.

Eriti raske on sellist olukorda taluda neil, kes kipuvad selle pärast väga muretsema, mida teised temast arvavad. Teda võib ärevusse ajada seegi, kui ta tahaks jõusaalis uut treenigmasinat proovida, ent ei tihka oma teadmatust teistele näidata.

Toetudes värskelt ajakirjas Motivation and Emotion ilmunud uurimusele, soovitab Psychology Today kergesti piinlikkust tundvatel inimestel vaadata oma nii-öelda fopaad kõrvalseisja pilguga. Kui miski viltu veab, keskendub ülimalt eneseteadlik inimene vaid iseendale, unustades, et ümberkaudsed tihti ei märkagi asju, mida me ise häbeneme, või ei omista neile nii suurt tähtsust.

Kes ajab näiteks kohtingul kaaslase klaasi täites veidi jooki maha, võiks kujutleda vastupidist olukorda ja mõelda, kas tema teeks partneri kohmakusest suure numbri. Kui me ise teisi pisivääratuste pärast karmilt hukka ei mõista, siis miks peaksid nemad seda tegema?