Prantsusmaal arendatud autonoomne programmeeritav humanoidrobot NAO, mille sarnaseid on maailmas müüdud umbes 10 000.Foto: Reuters / Scanpix
Suhted
31. märts 2018, 00:01

Kas roboti puudutamine võib mõjuda eruvalt? Uurimus näitas, et jah! (8)

Hollandi Twente ülikooli ja USA Stanfordi ülikooli uurijad korraldasid katse, et selgitada välja, kas inimesesarnase roboti puudutamine tekitab inimestes erutust. Kohmetust põhjustas teatud piirkondade kompamine igal juhul.

31 tudengit, 16 nais- ja 15 meessoost, arvasid, et nad osalevad eksperimentaalses anatoomiatunnis, kus kasutatakse mannekeenina robotit. Sensori abil mõõdeti, kuidas muutub naha elektrijuhtivus, kui katses osalejad roboti keha katsuvad.

Inimesed puudutavad pigem üksteise käsi, õlgu ja pead kui jalgu, rindkeret ja alaselga, rääkimata suguelundite piirkonnast. Sarnaselt eristusid ka roboti kehaosad, mida oli mugavam katsuda ja mis tekitasid enam kohmetust, kirjutab Psychology Today.

Veidi üle poole meetri pikkune robot NAO palus katsealustel oma kehaosadele osutada või neid puudutada. Kui katsuda tuli kehapiirkondi, mida peame inimeste puhul raskesti ligipääsetavaks, reetis naha elektrijuhtivus suuremat erutust ja osalejad kõhklesid enne roboti puudutamist pikemalt. Lihtsalt sõrmega osutamine sellist reaktsiooni ei tekitanud.

Järeldus: meie psühholoogia võrdsustab inimesesarnase roboti inimesega ja seega mõjutavad sotsiaalsed tavad meid ka temaga suhtlemisel.

Prantsusmaal arendatud autonoomne programmeeritav humanoidrobot NAO, mille sarnaseid on maailmas müüdud umbes 10 000. Foto: Reuters/Scanpix