Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
29. märts 2018, 10:05

Seitse asja, mis ajavad kõhu punni

Kõige sagedamini on puhituste põhjustaks toit. Vahel harva võivad aga ka mõned üsna kentsakana näivad asjad kõhu punni ajada.

Women’s Health toob välja seitse sellist põhjust.

Sa jood kõrrega. Su enesetunnet ei mõju mitte vaid see, mida, vaid ka kuidas sa jood. Kõrrega juues neelad vedelikuga koos ka õhku.

Sa jood gaseeritud jooke. Igasugune gaseeritud jook tähendab mullide sattumist kõhtu. Ole ettevaatlik ka dieet- ja suhkruvabade jookidega, sest need sisaldavad kunstlikke magusaineid, mis ei pruugi su kehas korralikult lahustada.

Sul võib olla mõni seedehäire. Väga tavaline on näiteks ärritunud soole sündroom, mis võib põhjustada kõhulahtisust, kõhukinnisust või mõlemat. Paljud selle all kannatajad, eriti naised, kogevad lisaks ka eriti tugevat puhitust.

Sa võtad puhitust soodustavaid ravimeid. Sellised võivad olla näiteks rasestumisvastased tabletid, milles peituv östrogeen võib ainevahetust pisut aeglustada. See võib aga kaasa tuua kõhukinnisuse ja –gaasid. Sageli tekitavad puhitust ka antibiootikumid. 

Sa istud päev otsa. Päev otsa istumine on üsna tõenäoline põhjus, miks sa tunned oma vöökohta aina paisuvat. Püüa iga veidi aja tagant veidi ringi jalutada.

Sa reisid palju. Reisides kipud sa sööma ka palju sellist, mida kodus ei sööks. Ja liikuma vähem. Ka lennukitoit ei ole kõige kõhusõbralikum.

Sul võib olla mõni tõsine tõbi. Näiteks jämesoolevähi üks sümptomeid on puhitused. Kui sellele lisanduvad veritsev pärak, aneemia ja ootamatu kaalulangus, mine arstile. Munasarjavähi puhul on lisanduvad puhitusele ka tugevad alakõhuvalud ja kaalukaotus. Kui sul esinevad need kõik korraga, pane perearsti juurde kõht kinni.