Yoko AlenderFoto: Ardo Kaljuvee/Ajakirjade Kirjastus
Inimesed
23. märts 2018, 17:46

Riigikogu liige Yoko Alender alustab uues põnevas ametis: vahel unustame elu virvarris sissepoole vaadata ja kuulata (41)

Riigikogu liige Yoko Alender on vastu võtnud uue väljakutse - joogat harrastanud naine on otsustanud õpilase staatusest astuda joogaõpetaja kohale. 

Black Dog joogakool kirjutab oma Facebooki lehel, et tervitavad elevusega uut joogaõpetajat. "27. märtsist vahetab üks meie usinam õpilane oma koha harjutajate seast õpetaja rolli vastu. Yoko Alender, arhitekt, Riigikogu liige, nelja lapse ema, melomaan ja restoraniomanik on elav näide sellest, et eneseareng ei pea paljude rollide tõttu katki jääma," kirjutab joogakool.

„Mul on tohutult vedanud, et mul on nii toetav pere, kes mõistab, et minu jaoks on pere kõrval olulised ka töö ja jooga. Püüame elada nii, et oleme koos, kuid kõik saavad omi asju teha. Tuleb ka enda suhtes leplikum olla, kõik ei pea olema ideaalne, tolmurullid võivad vahel oodata, kui alternatiiviks on tore matk perega maale või ootamas armas seltskond joogatajaid,” räägib Yoko oma uuest ametist.

Alender sattus esmakordselt joogasse keskkooli ajal Stockholmis. „See oli siis veel üsna alternatiivne asi, aga mind on uued väljakutsed ja eneseareng ikka võlunud. Üks koolivend, kelle kaasa kutsusin, ei suutnud tunnis naeru pidada, aga hiljem sai temast suur joogasõber ja füüsikaõpetajate õpetaja, professor,” lausub naine, kuidas tee joogani leidis.

„Minu elu tõi mind tagasi Eestisse, järgnes kümme aastat tihedat pereloomise-, ülikooli- ja tööaega. Aeg-ajalt ikka sattusin joogasse.” Tõsisemalt hakkas Yoko jooga mõju mõistma raseduste ajal.

„Rasedused ja rasedusaegne jooga õpetas kehatunnetust ja sünnituseks valmistumisel vajaliku kontakti keha ja meelega, teatud mõttes enesejuhtimist. Minu kui seni spordikauge inimese jaoks oli rasedus justkui esimene spordiala, mille kaudu enda keha avastasingi,” räägib ta.

Yoko on väga tänulik kõikidele õpetajatele, kelle käe all õppinud ja kes teda edasi aidanud on. „Minu jaoks on õpetajad alati olulisel kohal olnud, nemad on aidanud ära tunda, kui elus on aeg mõni oluline muutus teha. Kui kohtusin oma joogaõpetaja Pillega, hakkasin nägema joogas ja eluski mingit uut tasandit. Mõistsin, kuidas edasi liikuda. Taipasin, et olen joogalt nii palju saanud, et on ehk aeg seda ka edasi anda.”

„Jooga on maailma seestpoolt nägemise ja kogemise viis. Enamus asju, mida elus ette võtame, on väljapoole suunatud. Vahel unustame elu virvarris ja erinevates rollides, mida täidame, sissepoole vaadata ja kuulata. Jooga pakub selleks hea võimaluse,” ütleb Alender ja rõhutab, et keha ja meelt ehk füüsilist ja vaimset ei saa joogas lahutada, pigem on jooga nende ühendamine.