Foto: erakogu
Mitmesugust
21. märts 2018, 07:55

Jaan Tätte avameelselt oma eraklikust elust: ma ei taha olla kogu aeg kättesaadav

Värskes Naistelehes räägib Jaan Tätte avameelsel enda elust Vilsandi saarel: tema praeguse elu tähtsaim rituaal on hoopis hommikune kohvijoomine, mida mees teeb rahu ja sügava keskendumisega ning mida miski ei või häirida.

Oled loodusemees, pead lugu vaikusest, eraklikkusest ... Kas ja kui palju vajad sa igapäevaelus internetti või nutiseadmeid?

Mul on nuputelefon, internetti kasutan hommikul ja õhtul. Tahvel on mul põhiliselt merel navigeerimiseks.

Eks tänapäeval ole nõnda veidi keeruline. Mitte minul, aga teistel. Kui keegi saadab mulle e-kirja, arvab ta, et näen seda kohe. Aga ei näe ega ka taha näha. Seoses Vilsandile elama asumisega ei tahtnud ma enam kohe kõigile kättesaadav olla. Mis mõte on siin elada, kui sellised asjad ei muutu.

Aastaid tagasi otsisin ühe inimese jälgi ja tegin selleks Facebooki konto, olin lausa paar aastat selles asjas sees. Seejärel põgenesin sealt päeva pealt, kuigi see oli tehniliselt nii keeruline, et kutsusin poja appi. Sain aru, et Facebooki pole inimesel vaja. See on vaid millegi puuduva vilets asendus, mul ei olnud millestki puudust.

Mitte et ma tahaksin kellestki erineda, aga kuuluksin siiski sellesse gruppi, kus inimene armastab oma­etteolekut. Sõitsin kolm aastat igal hommikul bussiga maalt linna keskkooli. Sõites vaatasin aknast välja või uurisin inimesi ja pea mõtles igasugu toredaid asju välja, mõnedest mõtetest said laulud. Nüüd vaadatakse vähe aknast välja. Vaadatakse hoopis teist akent.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu