David Pärnamets ja Elina NechayevaFoto: Andres Putting
Mitmesugust
12. märts 2018, 13:26

15 põhimõtet, mida pead järgima, kui sul on sinust oluliselt vanem mees (1)

Nädalavahetusel lõi laineid kauni eurolaulik Elina Nechayeva salapärase jõukast ärimehest kallima David Pärnametsa intervjuu Eesti Päevalehe laupäevalehes LP, kus Elinast 15 aastat vanema mehe suhtumisest kumas selgelt läbi tütarlapsest suurem elukogemus ja üleolek. Oled sarnaselt Elinale samuti endale leidnud mehe, kes sinust pea terve põlvkonna võrra vanem? Siin on 15 nõuannet väljaandelt All Women's Talk, mida tuleks meeles pidada, et selline suhe püsima jääks. 

1. Ole kannatlik ja iseseisev

Üheks suurimaks ahvatluseks vanema mehe puhul on tema suurem (elu)kogemustepagas, väljapeetus ja saavutused. Kuigi algul võivad tema kaunis kodu ja hinnalised esemed sind pimestada, mõistad lähemal tutvusel üsna ruttu, et tegelikult peab iga mees luksusliku elu elamiseks ka ohtralt vaeva nägema. Sinu jaoks tähendab see aga, et töö kõrvalt ei jagu tal sulle nii palju tähelepanu, kui sa ehk sooviksid ja päris kindlasti ei saa te hommikust õhtuni ninapidi koos olla nagu noored armunud. Seega, kui soovid, et selline suhe püsiks, pead lugu pidama tema ajast ja tööst ning täielikult unustama igasugused lapsikud etteheited. Sul on selle asemel hoopis hiilgav võimalus tegeleda enda elu oluliste saavutustega ja seda enam hinnata teie ühiseid hetki.

2. Ole spontaanne

See nõuanne kehtib enam-vähem kõikide suhete puhul, ent eriti oluline on see vanema mehega kurameerimisel - sa ei taha ju muutuda järjekordseks kohustuseks tema pikas tegemist ootavate ülesannete nimekirjas. Seega proovi vahetevahel normist kõrvale kalduda ja lisada tema ellu tibake spontaansust. Sa ei pea sugugi nahast välja pugema, piisab ka sellest, kui valid teie kohtinguõhtuks uue restorani või ilmud teie kokkulepitud ühisele lõunapausile seksikas riietuses. Hoia tema tähelepanu ergas, pane ta ennast nooremana tundma, ta on sulle hiljem selle eest tänulik!

3. Ära talle pidevalt tema vanust meelde tuleta

Kui te juba olete suhtes, siis järelikult peaksite vanusevahet puudutavad teemad olema edukalt läbi hekseldanud. Pole mingit põhjust nende juurde pidevalt tagasi pöörduda, sest nii võib sinust kergesti jääda ebakindel või veelgi hullem, suisa taktitundetu mulje. Sa riskid ühtlasi ka sellega, et ta tunneb ennast sinu kõrval vanana, seega pea vanust puudutavate naljadega piiri. Vanus on kõigest number!

4. Naudi teie küpseid vestlusi täiel rinnal

Vanemad mehed on noorematele naistele sedavõrd ligitõmbavad, kuna nendega saab rääkida kõigest, millest vanusekaaslased tihtipeale mõhkugi ei mõista. Olgem ausad, sinuvanused noormehed pole huvitatud tulevikuplaanidest, kinnisvarast, maailmarännakutest, oma sisemise rahu leidmisest...Veelgi enam, vanemad mehed on piisavalt enesekindlad ja küpsed, et lubada endale ka selliste teemade kompleksivaba käsitlemist nagu ehedad tunded ja armastus. 

5. Näita, milleks sa koduhoidjana võimeline oled

Ära saa valesti aru, me ei väida sugugi, et sa pead ilmtingimata oskama väga hästi küpsetada ja koristada, et oma mehele huvi pakkuda, ent vanematel põlvkondadel kipub olema teistsugune kasvatus ja tõekspidamised, lisaks kalduvad vanemad mehed olema sinuealistest ka enam perele orienteeritud, seega näita, et sulle on kodusoojus oluline. 

6. Ole valmis õppima

Tahad sa või ei taha, aga tunnistama peab, et oma elus olete te üsna erinevates kohtades - ta on reaalselt oma elus need etapid juba läbinud, mis sul alles ees. Olgu selleks siis karjäärivahetus, keskeakriis, läbipõlemine, pettumused või jalustrabavad tunded. Parim asi, mida sa teha saad, on tunnistada põlvkondade erinevust ning püüda õppida endast vanema inimese kogemustest. Lisaks, sel viisil ehitate ka oma sidet tugevamaks ja isegi, kui teil tuleb ette palju generatsioonide erinevusest tulenevaid arusaamatusi, siis  nõrga sidemega te neid ei ületa. 

7. Jää iseendaks, näita talle uusi asju

Kuigi teie vanusevahe on suur, jäi teie pilk sellegipoolest üksteisele pidama, seega ära sellesse suhtesse iseennast ära kaota. See pole sugugi atraktiivne, kui sa loobud tema nimel kõigist oma "noore elu" tegevustest ja hullustest. Just see ilmselt teda sinu juures köidabki, seega süsti oma särtsu ka tema ellu, näita talle oma lemmik telesarja, võta kaasa oma lemmikmuusiku kontserdile, kaasa oma lemmikspordi harrastamisse. Ja mine kaasa, kui tema sulle enda huvisid tutvustada soovib. Sest miks sa oled suhtes, milles on suur vanusevahe? Ilmselt on teil kahel nii mõndagi ühist. Rõhutage seda ja keskenduge sellele, mis teid seob.

8. Ära rutta asjadest ette

Kui sa käid kütkestava mehega kohtingul, võib vastastikuse kire tulemusel olla suisa võimatu vastu panna soovile otsemaid kokku kolida. Kui omavanuse noormehega takerduvad sellised plaanid tihtipeale rahaliste raskuste taha, siis vanema mehe stabiilne sissetulek ja kaunis kodu võivad kokkukolimise mõtted veelgi rutem pähe istutada. Ära siiski kiirusta, sest nii võid sa ta hoopis eemale peletada. Kannatlikkus on võti ja vanemad mehed armastavad oma privaatsust. Las tema teeb sulle ise ettepaneku.

9. Ole rahulik ja tasakaalukas

Sinu sõbrannad võivad ju kiidelda sellega, kuidas nad oma keevalise iseloomuga köögis nõusid puruks loobivad, et oma mehi taltsutada, ent on enam kui kindel, et sinu vanem mees sellist komejanti kannatada ei kavatse. Lisaks tuleb sul säilitada meelerahu ka siis, kui su sõbrad ja perekonnaliikmed  kohe su suhtele heakskiitu ei anna. Kui nende toetus on sulle siiski oluline, pead neile selgitama, mis sind selle mehe juures köidab, küllap nemad siis ka leebuvad. Või siis teine võimalus - ei tohi lasta teiste arvamusel ennast häirida. 

10. Ära karda tema tutvusringkonda

Sa võib-olla ei tunne ennast algul kuigi mugavalt tema sõprade või perekonna seltsis, ent juhul kui ta on tõesti sinu jaoks õige mees, hoolitseb ta selle eest, et sinu ebamugavustunnet vähendada. Ära arva, et sind automaatselt su vanuse pärast hukka mõistetakse, ilmselt on ta sõbrad pigem lausa kadedad, et ta endale sellise vapustava noore naise leidis. Ja kui sulle sellegipoolest näib, et sind liialt su vanuse tõttu alahinnatakse, loe eelmise punkti viimast lauset. 

11. Võta tema minevik omaks

Vanemal mehel on paratamatult nii mõndagi seljataga, võib-olla isegi paar luhtunud abielu, eelmisest suhtest pärit lapsi või hingelisi traumasid. Proovi teda kuulata ja mõista ning ära tõuka endast eemale ka esmapilgul hirmutavalt keerulisi probleeme. Tema minevik on osa temast. 

12. Õpi iseennast ja elu mitte liiga tõsiselt võtma

Mis siis, et keegi kuskil juhuslikult arvab, et tegu on su isa, mitte peigmehega. Pöörake koos sellised olukorrad naljaks ning naerge nende üle. Kui sa aga hoopis vihastud, saadad sellega selge signaali, et teie vanusevahe häirib sind. 

13. Ära tunne ennast alaväärsena

Lihtsalt seetõttu et oled temast noorem, ei maksa ennast ebakindlalt või alaväärsena tunda. Sul pole ehk tõesti veel nii suuri saavutusi ette näidata ja võib-olla pole sul ka kõige vingemat sissetulekut või lõpetatud magistrikraadi, ent ära unusta, temal võib-olla polnud sinu vanuses sedagi. 

14. Ära anna talle kogu võimu

Vanus ei tee temast veel kõigi reeglite tegijat ja otsustajat. Ta ei tohiks kindlasti olla see, kes alati otsustab, kuhu te sööma või puhkama lähete, kus ja kuidas elate ning millele tuginevalt vastutust jagate. Suhted tuginevad võrdsusel ja vanus pole selles valdkonnas privileeg. 

15. Arutage oma ühist tulevikku ausalt

Kui sa pole oma nooruse tõttu veel kellegagi abielu ja laste saamist arutanud, siis nüüd on see aeg käes. Ka lihtsalt selle jaoks, et talle teada anda, et sinu jaoks pole veel õige aeg - need asjad tuleb kohe alguses paika panna. Suhet ei tohiks ka kunagi üles ehitada valedel põhjustel. Mõtle hoolega, äkki sa oled temaga kõigest sellepärast, et ta on rikas ja võimaldab sulle kõik su soovid? See pole aus. Pea meeles, kõik peab tulema loomulikult!