ŠokolaadikookFoto: Ragne Värk
Mitmesugust
19. august 2018, 14:08

RETSEPTIABI! 3 imelist kooki homseks pidupäevaks!

Mida maitsvat ja magusat homme perele pakkuda?

Küpsetamisvõlur Ragne Värk tuleb appi ja pakub välja 3 hõrku koogiretsepti, mis isegi suurimal magusapõlguril suu vett jooksma panevad. 

 

Tummine šokolaadikook (10 tk)

Mõnusalt kreemja koogi kõrvale passib väga hästi üks tassike kanget kohvi!

Aega kulub: 1 tund

Põhi:

  • 150 g kakaoküpsiseid
  • 50 g võid
  • 1 sl toasooja toorjuustu

Täidis:

  • 6 muna
  • 200 g piimašokolaadi
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 150 g võid

Purusta küpsised peeneks. Lisa sulatatud või ja toorjuust, sega korralikult läbi ning laota saadud mass küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø 22 cm) põhjale.

Eralda munakollased -valgetest. Murra šokolaadid tükkideks ja sulata koos võiga veevannil. Sega või-šokolaadisegu ühtlaseks, tõsta kauss veevannilt ja lisa segades juurde munakollased. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega needki jaohaaval šokolaadivahu hulka. Tõsta täidis küpsisepõhjale ja küpseta 175kraadises ahjus umbes 30 minutit.

Lülita ahi välja ja jäta kook ahju pooleks tunniks järelküpsema.

Kirju Kiisu kook Foto: Ragne Värk

Kirju Kiisu (10 tk)

Vahel võib vana hea Kirju Koera asemel pakkuda hoopis moodsamat Kirjut Kiisut.

Aega kulub: 1 tund

  • 350 g klassikalisi küpsiseid
  • 50 g kuivatatud puuvilju
  • 50 g vahukomme
  • 100 g India pähkleid
  • 50 g halvaad
  • 50 g toorjuustu (toasooja)
  • 100 g hapukoort
  • 150 g valget šokolaadi

Purusta küpsised nii, et oleks nii peent puru kui ka suuremaid tükke. Haki kuivatatud puuviljad, vahukommid, pähklid ja halvaa ning lisa küpsisepurule. Sega toorjuust hapukoorega, sulata šokolaaditükid veevannil. Lisa hapukooresegu ja sulašokolaad küpsisemassile ning sega ühtlaseks. Väldi üleliigset segamist!

Laota koogisegu küpsetupaberiga vooderdatud keeksivormi ja lase jahedas ööpäev taheneda. Kaunista kook meelepäraselt ja serveeri.

Moonikook Foto: Ragne Värk

Moonikook (10 tk)

Sel koogil on mure tainapõhi, riukalik täidis ning kreemjas kate – maitsev!

Aega kulub: 20 minutit

Põhi:

400 g magusat muretainast

Täidis:

  • 5 dl piima
  • 200 g mooniseemneid
  • 100 g mannat
  • 100 g võid
  • 125 g suhkrut

Kate:

  • 3 muna
  • 200 g hapukoort
  • 50 g suhkrut 

Vooderda lahtikäiva koogivormi (Ø 24–26 cm) põhi küpsetuspaberiga.
Rulli tainas laual õhemaks, vooderda sellega koogivormi põhi ja ääred. Pane piim, mooniseemned, manna, või ja suhkur potti ning kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades paksenemiseni. Vala täidis koogipõhjale ja küpseta 175kraadises ahjus 20–25 minutit.

Katte valmistamiseks eralda munavalged kollastest. Vahusta munakollased hapukoorega heledaks seguks. Vahusta ka munavalged tugevaks vahuks ja lisa vahustamist jätkates suhkur. Mikserda, kuni mass on kergelt läikiv. Lisa hapukooresegu ja sega kõik lusikaga ühtlaseks. Vala kate küpsenud koogile ja küpseta veel 20–25 minutit. Lülita ahi välja ja lase koogil ahjus järelküpseda. Tõsta kook külmkappi tahenema.