Bruce Lee kuju vahakujude muuseumis.Foto: AFP/Scanpix
Ilu ja mood
2. märts 2018, 10:52

KUIDAS OLLA KÕVA MEES: 6 eluõppetundi Bruce Lee’lt (1)

Pea 45 aastat pärast Bruce Lee (1940-73) enneaegset surma on ta endiselt võitluskunstide ikoon ja üks tänapäevase märulifilmi pioneere. Lee viis kuulsuse pea müüdini – tema pärand on praeguseks paras segu faktidest, väljamõeldistest ja linnalegendidest, kirjutas AskMen. Aga kas Bruce Lee oli ise fakt või linnalegend, igatahes on igal mehel tema elust mõndagi õppida. Siinkohal kuus meheks olemise õppetundi Bruce Lee elu põhjal.

Sellest pole midagi, kui sa oled lühike mees

Lühikestel meestel on elus sageli raske. Neile vaadatakse nii sõna kaudses kui otseses mõttes ülalt alla. Ilmselt pole ühtki lühemat kutti, kes ei tahaks olla näiteks viis sentimeetrit pikem. Bruce Lee aga tõestas, et lühem kasv võib olla ka eeliseks. Filmis „Game of Death“ (ilmus peale Lee surma – toim) tagus 171 cm pikk Lee üles 218 cm pika korvpalluri Kareem Abdul-Jabbari. Ning ta kasutas sealjuures oma kasvu ära, võttes Abdul-Jabbari maha just tolle hiidjalgade kaudu.

Iga mees vajab motot, mille järgi elada

Alati on kasulik, kui sul on tagataskust võtta natuke pseudofilosoofiat. Aga kui sa otsid eluks asjalikumaid mõttetarkusi, siis kuula Bruce Lee’d. „Ma pole siin ilmas selleks, et elada sinu ootuste kohaselt ja sina pole siin ilmas selleks, et elada minu omade järgi.“ Või veel üks. „Tühjenda oma tass, et seda saaks täita. Leia tühjus, et saavutada täielikkus.“ Võib-olla pidas ta tõesti silmas õlut.

Stiil on oskus

Lendlöögid, lähilöögid, jala alttõmbamised – Bruce Lee’l olid kõik võitlusoskused. Aga see polnud tema ainus taeva antud anne. Ta võis hea välja näha isegi liibuvas kollases kostüümis (pole juhus, et Uma Thurmani tegelane „Kill Bill Vol. 1-s“ samasugust kandis). Ühtlasi oli Lee üks väheseid mehi, kes lihaselise palja ülakehaga kuidagi liiga tünderina ei paistnud. Ja tal oli võimas juuksepahmakas.

Mehe saavutuste haripunkt on nimetamine legendiks

Ja siin ei peeta silmas sedamoodi „leget“, mis öeldakse mehe kohta, kes joob kuus õlut jutti ära. Vaid päris legendi. Lee’le tõi selle staatuse kaks asja: võimsad võitlusoskused ja ootamatu surm.

Anna alati endast parim

Filmis „Enter the Dragon“ mängis Bruce Lee võitluskunstide spetsialisti, kes osaleb kahtlasel turniiril spioonina. Idee oli koguda infot turniiri pätist korraldaja kohta, aga tegelane ei saanud kuidagi jätta oma vastastest kehaeritisi välja löömata, sest ta oli kõva kui kivi ja ei saanud selles suhtes midagi parata. Kõlab matšolikult ja ebavajalikult võistlushimuliselt, aga Lee teadis, et ta on parim. Loomulik mehelik instinkt, mis sunnib täiskasvanud mehi lastele jalkas kolki andma ... selle rõõmu vastu ei saa lihtsalt kuidagi.

ÕL Mehele toimetaja oli algteksti lugemisega just täpselt niikaugele jõudnud, kui mõtles kerge muigega (päriselt): jah, kõik on ju ilus, aga nii kõva mees Bruce Lee ikkagi polnud kui Chuck Norris. Tema kohta ei räägitud ju näiteks selliseid legende nagu „Chuck Norris ei hinga – ta hoiab õhku pantvangis“. Siis keris ekraanil ette Bruce Lee teemalise loo järgmine peatükk ...

Chuck Norrise piltidel pole fotoallkirju. Neil on fotopealkirjad. Foto: AFP/Scanpix

Chuck Norris on alistatav

Jah, me kõik teame, milleks Chuck Norris on suuteline. Ta võib prantsatusega sulgeda pöördukse. Ta suudab tappa kaks kivi ühe linnuga. Ta ei hinga, vaid hoiab õhku pantvangis. Ta on lugenud lõpmatuseni – kaks korda.

Aga filmis „Way of the Dragon“ tegi Bruce Lee tegelane Chuck Norrise omale ära.

Muidugi ei tasu teistel meestel seda sama üritada ...