PROTEST: Rumeenlased 25. veebruaril Bukarestis korruptsiooni vastu protesteerimas. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
28. veebruar 2018, 20:00

USKUMATU: Rumeenia jääb väljarändelt alla vaid Süüriale (18)

Euroopa Liitu astumisest möödunud aja jooksul on Rumeeniast välja rännanud vähemalt 17% kodanikkonnast. Seetõttu on ELi liikmesriikidest Rumeenia rahvastikukaotused viimase kümne aasta suurimad, teatas Ungari riiklik uudisteagentuur MTI.

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni andmetel on pärast Rumeenia astumist ELi (2007. a) lahkunud riigist 3,4 miljonit kodanikku. Väljarändedünaamikalt on Rumeenia maailmas aga teisel kohal – kohe pärast sõja käes kannatavat Süüriat, tõdes Bukarestis rahvusvahelisel konverentsil Rumeenia sisserändajate kohanemist uuriva organisatsiooni CDCDI teadur Luciana Lăzărescu.

Muidugi on ka sisseränne, ent see ei tasakaalusta väljarändest tingitud tööjõukaotust mingil moel, nentis Lăzărescu, meenutades: 2017. aasta lõpu seisuga oli Rumeenias kirjas 117 000 välismaalast, neist 3900 rahvusvahelise kaitse saajat, varjupaigataotlejat jne.

ELi liikmesriikidest on Rumeenias väljastpoolt ELi pärit elanike osa üks väiksemaid – 0,3% elanikkonnast. Väiksem on see näitaja vaid Sloveenias ja Slovakkias. Rumeeniasse saabuvatest sisserändajatest vaevalt 9% saabub töölepingu alusel. Kõige rohkem taotletakse elamisluba perekonna taasühinemiseks (43% juhtudest) või ülikooliõpinguteks (23%).

Väljastpoolt Euroopat saabujatele pole Rumeenia ligitõmbav sihtpaik. Selle peamisteks põhjusteks on keelebarjäär, madal palk ja kohanemist soodustavate asutuste nappus, sedastas Lăzărescu.

PROTEST: Rumeenlased 22. veebruaril Bukarestis korruptsiooni vastu protesteerimas. Foto: AFP/Scanpix

Rumeenia statistikaamet teatas veebruari keskpaiku, et 2017. aastal kahanes Rumeenia elanikkond peaaegu 70 000 inimese võrra, s.t lahkunuid oli 25% enam kui 2016. aastal.

Loomulik iive on Rumeenias negatiivne juba 1992. aastast. Tollest ajast peale on elanikkond muudkui kahanenud, see jätkub asjatundjate hinnangul edaspidigi, pealegi aina kiirenevas tempos. Riigi püsielanikkond jäi 2014. aastal esimest korda alla 20 miljoni, kuigi oli kommunistide riigikorra kokkuvarisemise ajal veel üle 22 miljoni.

ÜRO rahvastikuprognoosi järgi väheneb Rumeenia elanikkond 2050. aastaks 14,5 miljonini, kui rahva väljarännet tingivate tegurite mõju ei lakka või vähemalt ei vähene.