Foto: Pixabay
Mitmesugust
25. veebruar 2018, 16:56

10 põhjust, miks su ainevahetus on aeglane

Liigsetes kilodes süüdistatakse sageli uimasevõitu ainevahetust. ­Kaloripõletust võid aga tahtmatult ka ise pidurdada. Toome ärakümme põhjust, miks su ainevahetus ei tööta täistuuridel.

1. Sa toitud ebaregulaarselt

Kui sinu söögiajad on juhuslikud, hakkab suure tõenäosusega ka vöökoht paisuma. Heebrea ülikooli uuringust selgus, et hiirtel, kes sõid rasvarohket toitu juhuslikel kellaaegadel, lisandus kehakaalu rohkem kui neil, kes sõid täpselt sama toitu kindla graafiku järgi. Söö iga päev samal ajal, nii treenid oma organismi toidukordade vahepeal rohkem kaloreid põletama.

2. Su toit sisaldab pestitsiide

Umbrohumürkides leiduv kemikaal organokloriin võib häirida organismi kaloripõletust ja muuta kaalulangetamise raskemaks. Kanada teadlased leidsid, et dieedipidajail, kelle toit sisaldas enim toksiine, aeglustus ainevahetus teistest rohkem ja nad nägid ka kaalulangetamisega enam vaeva. Ära hoia tervise pealt kokku ja eelista mahedalt kasvatatud kraami.

3. Sul on unepuudus

Inimesed, kelle uneaeg jääb lühikeseks, liiguvad järgmisel päeval reeglina vähem. Seetõttu põletavad nad ka vähem kaloreid. Veel hullem – unepuudus vähendab energiahulka, mida keha puhkuse ajal kasutab. Hoolitse, et saaksid iga öö vähemalt seitse tundi magada ja sinu uni oleks ka täisväärtuslik.

4. Sul on menstruatsioon

Iga kuupuhastuse ajal kaotab naine rauda, see aga aitab hapnikku lihastesse transportida. Kui vere rauasisaldus muutub liiga väikeseks, ei saa lihased piisavalt hapnikku, mistõttu energiahulk väheneb ja ainevahetus aeglustub. Söö regulaarselt rauarikkaid toiduaineid ja arvesta, et loomset rauda omastab organism kergemini kui taimset. Jäta meelde, et raua omastamisele aitab kaasa C-vitamiin.

5. Sa sööd liiga vähe

Kui hakkad väga vähe sööma, saab organism signaali, et käes on näljaperiood, ja aeglustab ellujäämiseks ainevahetust nii palju kui võimalik. Söö regulaarselt ja ära jäta toidukordi vahele.

6. Sa istud liiga kaua

Piisab vaid 20 minutist mis tahes püsivas asendis viibimisest, et ainevahetus aeglustuks. Tee vähemalt korra tunnis aktiivseid kaheminutilisi pause. Kasu on isegi sellest, kui istudes võimalikult palju niheled.

7. Su kehakell on häirunud

Sinu ainevahetust kontrollib sisemine kell. Kui seda vägisi nihutada – näiteks lennureisiga teise ajatsooni –, ei toimi süsteem enam nii, nagu peaks. Ajul ja kehal aitab ajavahega paremini toime tulla päikesevalgus. Kui reisid itta, väldi hommikuvalgust, kuid püüa pärastlõunaseid päikesekiiri. Kui suundud läände, ole võimalikult palju valguse käes vahetult enne päikesetõusu.

8. Sul on kaltsiumipuudus

Kaltsium mängib rasvade aine­vahetuse reguleerimisel olulist rolli. Kaltsiumist sõltub, kas kaloreid põletada või hoopis rasvana säilitada, väidavad uurijad Tennessee ülikoolist. Kaltsiumirohke toidusedel aitab rohkem rasva põletada, seetõttu lisa oma menüüsse piima­tooteid ja kaltsiumit sisaldavaid köögivilju. Kaltsiumi omastamist soodustavad ka D-vitamiin ja magneesium.

9. Sul on vedelikupuudus

Kogu keha rakkude tegevus, sealhulgas ainevahetus, sõltub veest. Kui sul on vedelikupuudus, põletad kuni 2% vähem kaloreid. Sinu päevane veevajadus sõltub toidust, kehakaalust ja sinu kehakeemiast. Kaalu end igal hommikul kolm-neli päeva järjest. Kui kaotad päeva jooksul kehakaalust pool kilo, on su keha järelikult eelmisel päeval vedelikupuuduse käes vaevelnud. Joo hommikuti esimese asjana liiter vett iga poole kilo kohta, mis oled kaotanud, kuni su kehakaal on stabiilne.

10. Sa loobud hommikusöögist

Hommikul söömata jätmine ei tähenda mitte ainult seda, et sööd lõuna ajal liiga palju – sa ütled ka oma organismile, et see salvestaks energiat ehk põletaks kaloreid aeglasemalt. Inimesed, kes hommikul ei söö, on uuringute järgi 4,5 korda suurema tõenäosusega ülekaalulised. Söö alati korralik hommikusöök ja annad ainevahetusele hoogu juurde.

KAALUSÕBRALIKU TOITUMISE PÕHIREEGLID

Söö iga päev samal ajal. Tee toidukordade vahel kolme-­neljatunnine paus. Enamik inimesi sööb päeva jooksul kolm põhitoitu ja ühe näksi, teised eelistavad nelja väiksemat toidukorda. Leia kombinatsioon, mis sulle kõige paremini sobib. Oma toidu­kordade ajastamine soodustab rasvade põletamist, hoides ära liigse insuliini tekke, võimaldab nn näljahormoonil leptiinil kontrollida sinu isu ja ainevahetust ning tasakaalustab stressihormooni kortisooli.

Söö tunni jooksul pärast ärkamist. Kui jätad hommikusöögi ­vahele, pole ainevahetusel stiimulit tegutseda. Samuti on suurem tõenäosus, et sööd päeva jooksul ebatervislikku toitu ja saad rohkem kaloreid.

Ära söö kolm tundi enne magama heitmist. See tõstab kehatemperatuuri, suurendab veresuhkru ja insuliini hulka, takistab unehormooni melatoniini ja kasvuhormoonide vabanemist. Kõik need faktorid mõjutavad sinu une kvaliteeti ja sellest tingitud loomulikku rasvapõletust.

Alusta päeva valkudega. Et päeva jooksul paremini oma isusid kontrollida, jäta tärkliserikkad süsivesikud lõuna- ja õhtusöögiks või trennijärgseks ajaks. Hommikul eelista pigem mune.

Söö 45 minuti jooksul pärast trenni. See toidukord või näks võib sisaldada palju süsivesikuid, kuid ei tohiks olla rasvarohke. Hästi sobib näiteks puuvilja­smuuti.

Ära tee jõutrenni tühja kõhuga. Parima tulemuse jaoks vajad toidust saadavat energiat. Kardiotrenni võid siiski teha enne söömist, kui trenn ei kesta üle
30 minuti.

Keskendu toidule. Ära söö, kui tegeled millegi muuga (vaatad telerit, töötad, surfad internetis). Keskendu toidule ja selle mälumisele ning ole söömise ajal lõõgastunud.

Söö kõigepealt valku. Pista ­taldrikult esimeses järjekorras suhu valke sisaldavad toidu-
palad – see saadab ajule signaali, et kõht on täis.

Joo alkohol viimasena. Võta väike pits kangemat või klaasike veini alles pärast sööki, et parandada söögiisu ja seedimist kontrollivate hormoonide tegevust.

Artikkel ilmus esmakordselt 8. novembril 2018.

Foto: Pixabay