Foto: Alar Truu
Mitmesugust
24. veebruar 2018, 11:53

Mida põnevat tänase pidupäeva puhul ette võtta?

24. VEEBRUAR

OSALE LIPUHEISKAMISEL TALLINNAS, NARVAS, PÄRNUS, TARTUS
Kell 7.33, päikesetõusul, saad elada kaasa riigilipu heiskamisele Tallinnas Pika Hermanni tornis. Peetakse kõnesid, öeldakse õnnistussõnu, loetakse ette Eesti iseseisvusmanifest, mürtsub orkester ja kõlab meestelaul. Pärast tseremooniat võid ka rahvatantsudes kaasa lüüa!

Elad kaugemal? Pidulik lipuheiskamistseremoonia toimub päikesetõusul ka Narvas Hermanni kindluses, Pärnus Rüütli platsil ja Tartus tähetorni juures.

TUTVU EESTI AJALOOLISE LAEVASTIKUGA TALLINNAS
Kell 8.00 avatakse Tallinna lennusadamas näitus «100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades 1918–2018». Iga aastat tähistab näitusel üks laev, millega seoses on toimunud mõni märgiline sündmus. Uudistada saad nii reisi-, sõja-, kauba- ja jõelaevu kui ka purjekad, aurikuid jne. Näitus on kummardus neil tähenduslikel laevadel töötanud, õppinud või reisinud inimestele. Hind 7 või 14 eurot.

VAATA PARAADI TALLINNAS
Kell 11.00 algab Tallinnas Vabaduse väljakul kaitseväe paraad. Kohal on üle 1100 osaleja ja ligi sada ühikut tehnikat, 50 lippu, 4 kompaniid, 3 patareid, 20 rühma ja 3 orkestrit – peale kaitseväe ning politsei- ja piirivalveameti orkestrite võtab paraadist osa Ameerika Ühendriikide maaväe orkester. Kella 12.00st saad Vabaduse väljakul sõjamasinaid ka lähemalt uudistada.

LÄBI TEATEMARATON JÄRVAMAAL
Kell 11.00 stardib Eesti juubelile pühendatud Valgehobusemäe teatemaraton (3 × 15 km). Suusaüritus on mõeldud nii harrastajatele kui ka professionaalidele. Vaata lisa www.valgehobuse.ee.

MINE LINNATUURILE PÄRNUS
Kell 12.00 ja 14.00 algavad Pärnus Rüütli platsilt tasuta giidituurid «Pärnu, Eesti Vabariigi sünnilinn».

KUULA KONTSERTE TALLINNAS
Kell 13.00 kutsub ERSO pidulikule kontserdile Estonia kontserdisaalis. Kavas Tubin, Tobias, Mägi, Tormis, Tamberg, Kreek, Pärt. Esitlusele tuleb ka Eesti juubelile pühendatud piduliku marsi konkursi võidutöö. Pilet 5–10 eurot.

Või mine samal ajal, kell 13.00 Jaani kirikusse kuulama tasuta perekontserti «Laulame Eestile». Kavas Eesti heliloojate looming, esinevad Eesti Raadio Laulustuudio tütarlastekoor, Püha Miikaeli poistekoor ja Püha Miikaeli poistekoori 2.–3. klassi ettevalmistuskoor.

OSALE AKTUSEL PAIDES
Kell 13.30 algab vabaõhuaktus Paide keskväljakul. Esinevad koorid, toimuvad sõnavõtud, loetakse ette iseseisvusmanifest. Linnarahvast kostitatakse tee ja kringliga. Paide raekojas on avatud näitus «EV tulek Paidesse», kus eksponeeritakse sada aastat tagasi Paides trükitud iseseisvusmanifesti originaali.

UUDISTA KARAKATITSAID KALLASTEL
Kell 9.00 algab Peipsi ääres terve päeva kestev sündmus «Kallaste Karakatitsa 2018». Karakatitsad on ilmatu suurte ratastega iseehitatud autod, mis mõeldud kalureid abistama. Paraadil kell 11.00 näed piirkonna kõige ägedamaid jääsõidukeid, lisaks toimuvad laat, töötoad, saab nautida kohalikku toitu ja kultuuri. Üritus on tasuta, vaata lisa www.sibulatee.ee.

PILDISTA KÕIKJAL EESTIS
Kell 13.00 otsi välja fotokas ja osale üleriigilises aktsioonis «Eesti minut». Kõik Eesti elanikud ja külalised on palutud pildistama ühe minuti jooksul ümbritsevat: inimesi, meeleolu, objekte või loodust. Kui soovid, võid ka ette valmistada ja läbi mõelda, mida sel tähtsal päeval Eesti ajaloo jaoks jäädvustada. Kõik aktsiooni käigus tehtud pildid edastatakse koos autori nime ja fotokirjeldusega Eesti Rahva Muuseumile. Plaanis on ka näitus, samuti avaldatakse fotod netikeskkonnas. Vaata lähemalt www.eestiminut.ee.

VAATA PRESIDENDI VASTUVÕTTU
Kell 18.30 on aeg end teleri ette sättida –– või siis hoopis kohal olla! Tartus Eesti Rahva Muuseumis algab president Kersti Kaljulaidi ja tema abikaasa vabariigi aastapäeva vastuvõtt ja palju kirgi kütnud kontsert-etendus.

OSALE ALTERNATIIVSEL VASTUVÕTUL TARTUS
Kell 19.00 on võimalik neil, keda presidendi vastuvõtule ei kutsutud, aga kisub siiski punasele vaibale patseerima, olla tervitatud Tartus Dorpati konverentsikeskuses. Siin on kõik nagu päris: külalisi tervitab «president», silmailu pakuvad Sansaara tantsijad, ise saab tantsu lüüa ansambli Karavan saatel. Sünnipäevale kohaselt on peolaud rikkalik ja joogivalik külluslik. Pilet 85 eurot.