Täna toimus Järvamaal juba 12 korda admiral Johan Pitka meenutuseks rahvamatk, mille käigus läbis pea 600 osalejat ligi 20 kilomeetrit Jalgsemalt läbi Järva-Jaani Peetrisse.Foto: Silja Paavle
Galeriid
18. veebruar 2018, 22:20

GALERII | Ligi 600 inimest matkas Johan Pitka mälestuseks (10)

Täna toimus Järvamaal juba 12 korda admiral Johan Pitka meenutuseks rahvamatk, mille käigus läbis pea 600 osalejat ligi 20 kilomeetrit Jalgsemalt läbi Järva-Jaani Peetrisse.

Esmaspäeval möödub 146 aastat omaaegse Eesti vabariigi merejõudude juhataja, Vabadussõja ühe keskseima tegelase ja Eesti kaitseliidu rajaja, kontradmiral Johan Pitka sünnist.

Pitka meenutamiseks toimuv matk saab traditsiooniliselt alguse Ansomardi talust, kus mees kasvas. Nii ka tänavu. Esmalt sidusid Kaitseliidu ülem kindralmajor Meelis Kiili ja Järva maleva noorteinstruktor Urmas Piigert Pitka mälestusmärgi ümber sinimustvalge salli, samuti asetati sinna lilli.

Meelis Kiili ütles, et Pitka oli mitte ainult sõjamees, ta oli ka riigimees. „Ta oli inimene, kes jättis isiklikud huvid alati tahapoole, et panna riigi ja meie rahva huvid ettepoole,“ sõnas ta.

Kaitseliidu ülem tunnustas kõiki kohaletulnuid. „Sellel on väga suur ja sügav sõnum – me austame oma ajalugu, neid kes seda ajalugu tegid ja me kirjutame ise oma tulevast ajalugu, sest rahvas, kes laseb teistel oma ajalugu kirjutada, sellel ei ole tulevikku. Meil on,“ kostis ta.

Pitka lapsepõlvekodust alguse saav igaveebruarikuine matk ei käi aja peale ja paremusjärjestust rajale läinuteist ei moodustata, igaüks saab kulgeda omas tempos ning väsinud korjab peale matkalisi turvav buss.  Samuti pakutakse alati matkarajal kosutavat kuuma teed ja pirukaid ning et teekond ei oleks liiga igav, on noorkotkad ja kodutütred matkarajal paika pannud osavust nõudvaid lõbusaid ülesannete punkte, toimus ka matka viktoriin. Tänavu ei pidanud matkalised paljuks välja lükata kraavi sõitnud autotki.

Johan Pitka sündis 19. veebruaril 1872. aastal. Kaugesõidukapteniks õppinud Pitka moodustas 1917. aastal Tallinnas Omakaitse, millest sai tulevase Kaitseliidu eelkäija. Samal aastal organiseeris ta Eesti sõdurite koondamist kodumaale võitluseks Vabadussõjas.

Pitka organiseeris ka soomusrongide ja soomusautode ehitamist ning pani aluse Eesti merejõududele, mille esimeseks juhatajaks ta määrati. 1919. aastal sai Pitka kontradmirali auastme. Johan Pitkat autasustati ka Vabadusristi I liigi esimese järguga.

Pitka surma koht ja aeg on teadmata, arvatavasti hukkus ta 1944. aasta septembris.

Matk Johan Pitka mälestamiseks toimus kaheteistkümnendat korda.