Foto: PantherMedia/Scanpix
Mitmesugust
18. veebruar 2018, 12:09

KUI KOKK LÕIKAB KÄTTE: kas HIV-viirusega saastunud toiduga võib nakatuda? (1)

Ühe Toronto haigla poolt tehtud uurimuses selgus, et üle poole ameeriklastest keelduksid söömast toitu, mille on teinud HIV-positiivne. Et müüte murda, siis avati restoran, kus kõik kokad olid HIV-positiivsed. Kuidas on lood sinuga? Kas sina julgeks seal süüa? Kas on oht nakatuda?

Portaal Womens Health selgitab koos San Francisco AIDSi uurimiskeskuse direktor Paul Volberdingiga, kas ja mida tuleks karta, kui toitu valmistab HIV-viirusega nakatunud inimene.

Esiti selgitab, et Volberding, et mingit hirmu ei tohiks tunda, sest reaalsuses oleme me praeguseks juba tõenäoliselt tarbinud toitu, mida valmistas HIV-positiivne inimene. Me lihtsalt ise ei tea seda.

Oluline ongi siin see, et HIV levib vedelike kaudu. Ehk siis kas verega kokkupuutel või seksides.

Kui kokk end vigastab või noaga sisse lõikab?

Enamus HIV-positiivseid saab ravi, mistõttu on viirus sedavõrd kontrolli all, et sel viisil nakatuda on suhteliselt võimatu. Kui HIV-viirust põdev kokk peaks noaga sisse lõikama, siis kõlab ju loogiliselt, et ta jätaks töö katki, et haava puhastada ja töökohta steriliseerida. Toit peaks minema prügikasti.

Kui ta ei märka, et end vigastas?

Kui ka väike kogus verd peaks sattuma toidu sisse, siis peaks rahustama väide, et köögikeskkond on niigi viirust ebasoosiv.

Mida see tähendab?

Kokkupuutel õhuga, küpsetamisel-kuumutamisel  - viirus häviks.

Kui HIV-positiivse koka veri jõuab mõnele töötlemata toidule - näiteks salatile?

Kuna toitu tarbitakse suuga, mitte lahtise haavaga, siis peaks maohape seedimissüstemis viirusest üle olema.

Kui tarbijal on suus mõni haav?

On suhteliselt võimatu, et nii väike kogus verd võiks sööjat nakatada.

Kas keegi on kunagi nakatunud toidu kaudu, sest kokk on olnud HIV-positiivne?

Paul Volberdingi sõnul on vastus kindel ei! Ta kinnitab et risk toidu kaudu nakatuda on 0.