VARSTI KEELU ALL: Amsterdami linnavalitsuse otsusel on turistidel alates aprillist punaste laternate kvartalis lõbutüdrukute pildistamine keelatud.   Foto: Aadu Hiietamm
Maailm
16. veebruar 2018, 19:00

PILDISTAMISKEELD: Amsterdam hakkab prostituute turistide eest kaitsma (5)

Hollandi suurima linna Amsterdami üks turismimagneteid on punaste laternate kvartal, kus õhtuti tunglevad tuhanded huvilised.Turiste käib seal sedavõrd palju, et linnavõimud otsustasid nende hulka piirata.

Amsterdami punaste laternate kvartalis pakuvad iga päev aastaajast sõltumata oma teenuseid sajad lõbutüdrukud, keda näeb vaate­akendel istumas või seismas. Linnavõimude otsusel on giididel alates aprillist keelatud viia punaste laternate kvartalisse turistirühmi, kuhu kuulub üle 20 inimese. Seejuures tuleb giidil viiest inimesest suurema rühma korral taotleda ekskursiooniks luba, hoiatab oma veebilehel Venemaa Turismioperaatorite Assotsiatsioon. 

Turistidel keelustatakse punaste laternate kvartalis alkoholi ja narkootikumide tarbimine ning karjumine või valjusti rääkimine. Samuti ei tohi nad vaateakendel olevaid prostituute pildistada ja peavad giidi selgituste kuulamisel seisma vaateakende poole seljaga. Keelust üleastumisel karistatakse giidi 190–950 euro suuruse trahviga. Pärast kolmandat karistust jääb giid tegutsemisloast ilma. 

Linnavõimud kaaluvad ka võimalusi punaste laternate kvartalit külastavate turistide maksustamiseks, sest kui nad jõuavad sinna ekskursiooni osta, siis suudavad nad tasuda ka väikest turistimaksu. 

Amsterdamis töötavad giidid peavad linnavalitsuse aprillis jõustuvat ettekirjutust arulagedaks ja nad ei mõista, kuidas on võimalik tagada selle täitmist.