Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
17. veebruar 2018, 00:01

Täiuseihalejad peletavad võimalikke kallimaid eemale (8)

USA psühholoogiateadlane William E. Davis uuris kolleegidega, kuivõrd atraktiivsena tajutakse kohtingusaidil eri tüüpi perfektsioniste.

Sealjuures tehti vahet enesele ja teistele suunatud perfektsionismil ning sotsiaalselt ettekirjutatud perfektsionismil, kui inimene tajub, et ühiskond nõuab temalt täiuslikkust.

381 katsealust, kel vanust keskmiselt 35 aastat, hindas viit simuleeritud kohtinguprofiili: peale kolme tüüpi perfektsionisti olid esindatud neutraalne ja mitte selgelt täiust ihalev inimtüüp.

Uurimuses osalejad pidid hindama võimalike kohtingukaaslaste üldist meeldivust ja seda, kui tõenäoliselt nad selle inimesega suhet sooviksid.

Selgus, et asju rahulikumalt võttev inimene on ahvatlevam kaaslane kui täiuse tagaajaja, iseäranis kesine oli huvi teistelt veatust nõudvate perfektsionistide vastu, vahendab Psychology Today.

Vähim vastumeelseks peeti sotsiaalselt ettekirjutatud perfektsionismi. Need küsitletud, kes pidasid ka ennast perfektsionistiks, kaldusid siiski teistest perfektsionistidest huvituma.