FB Virginia Woolf sind ei karda!" administraator Nika Kalantar. Foto: Karin Kaljuläte/Ekspress Meedia
Eesti uudised
15. veebruar 2018, 09:19

VIDEO | ESIFEMINIST TELES: laste saamine on keskkonnale kahjulik (200)

Eestis sihtgrupi seas populaarse Facebooki feministliku kogukonna "Virginia Woolf sind ei karda!" üks administraatoreid Nika Kalantar rääkis eilses ETV saates "Suud puhtaks", et maailmas on juba liiga palju inimesi ning laste saamine on keskkonnale kahjulik.

Järelvaata kõmuliste avaldustega saadet SIIT

Sõnavõtt 25. minutil

Nika Kalantar saates "Suud puhtaks". Foto: ERR/kuvatõmmis

Kuidas panna eestlasi rohkem lapsi saama - riigikogulane Siret Kotka-Repinski tõi välja, et kui Eestis kehtestati vanemapalk, viis see iibe vaid korraks positiivseks. Arutlejad jõudsid saate jooksul järeldusele, et vanemahüvitis pole võluvits, mis aitaks rohkem sünnitada, vaid vaja on pikaajalisemaid lahendusi, vahendab ERRi uudisportaal.

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva sõnul saab perede otsust toetavad vahendid jagada üldjoontes kolmeks: majanduslikud, sh toetused, paindlikkust ja turvatunnet loovad meetmed ning kolmandaks ühiskonna hinnang.

Suurpered tõid välja, et viimasega on Eesti ühiskonnas veel probleeme, kuivõrd on näiteks perepiletid üldjuhul mõeldud vaid kahele täiskasvanule ja kahele lapsele ning majutusasutustes mahub terve suurpere harva ühte tuppa.

"Ma tahaks mainida, et põhjused, miks inimesed saavad vaid ühe lapse või ei saa lapsi üldse, on ka keskkondlikud tegurid," arutles ta.

"Virginia Woolf sind ei karda!" grupi funktsionär Nika Kalantari aravtes on promleemiks meie ühiskonna suletus. Näiteks kui naise või mehe kaaslane on pärit välismaalt ning nende ühine laps satub võõraviha ohvriks.
 
"Teine faktor on see, et laste saamine ei ole keskkonnasõbralik, see on fakt. Maailm on ülerahvastatud," ütles Kalantar ja lisas, et seepärast otsustataksegi lapsi mitte saada, sest see mäng pole küünlaid väärt.